Mainos

Brckon kaupungista puolueeton itsehallintoalue

Bosniassa, serbien ja muslimien kiistelemästä Brckon kaupungista tulee erityissuojelualue. YK:n päätöksellä maakunta pysyy puolueettomana alueena, joka ei siis siirry serbien tai muslimien hallintaan. Itsehallinnon saava maakunta on jatkossa kansainvälisessä valvonnassa. Kaupungista taisteltiin Bosnian sodan aikana verisesti.

Kansainvälinen välitystuomioistuin päätti tänään, että kiistelty bosnialainen Brckon kaupunki julistetaan puolueettomaksi itsehallintoalueeksi, jota valvotaan kansainvälisesti. Tuomioistuin päätyi tähän ratkaisuun sen sijaan että olisi liittänyt Brckon jompaankumpaan Bosnian kahdesta osasta: serbitasavaltaan tai muslimien ja kroaattien liittovaltioon. Molemmat ovat vaatineet kaupunkia itselleen.

Pian päätöksen jälkeen Bosnian serbitasavallan pääministeri Milorad Dodik ilmoitti eroavansa virastaan. Dodik ilmoitti eroavansa moraalisista syistä. Savajoen varrella sijaitsevan kaupungin kohtalo jäi ratkaisematta Yhdysvaltain välityksellä syntyneessä Daytonin rauhansopimuksessa, koska kiistely lähes keskeytti vuoden 1995 marraskuussa käydyt rauhanneuvottelut.

Brcko oli valtaosaltaan muslimien ja kroaattien asuttama ennen Bosnian sotaa, mutta serbijoukot valtasivat sen jo alkuvaiheessa. Kaupunki on ollut tähän saakka serbialuetta, mutta kansainvälisessä valvonnassa.

Välitystuomioistuimen päätöksen jälkeen Yhdysvallat kehotti kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista Brckoon, sen ympäristöön ja Bosnian serbitasavaltaan. Ulkoministeriö sanoi varoituksessaan, että Brckon kiistanalaisen ja aran tilanteen takia Yhdysvaltain kansalaisten turvallisuus voi olla vaarassa alueella.
(MTV3- AFP- Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.