Brasiliassa yhä useampi haluaa sektion – luksussairaaloissa suku voi seurata synnytystä tv-ruudulta

Varakkaat naiset synnyttävät yhä useammin lapsensa keisarinleikkauksella yksityisissä synnytyssairaaloissa, vaikka lääketieteellisiä syitä ei olisi, kirjoittaa the Atlantic-lehti.

Suomalainen Potilaan Lääkärilehti puolestaan kertoo brasilialaisten yksityissairaaloiden muistuttavan hotelleja, joissa äitejä palvelevat kampaajat ja meikkaajat, ja suku­laiset naut­tivat alku­pa­loja synnytystä odotellessaan. Seurue voi lisäksi seurata ope­raa­tiota suu­relta tv-ruu­dulta.

Sektioiden määrä on Bra­silian yksi­tyi­sessä tervey­den­huol­lossa 85 prosenttia kaikista synnytyksistä, kun julkisella puolella osuus on 40 prosenttia, kertoo Potilaan Lääkärilehti.

"Lääkäri patisti sektioon, jotta pääsisi itse takaisin juhliin"

The Atlanticin mukaan lääkärit ylipuhuvat äitejä keisarinleikkaukseen voidakseen tehdä mahdollisimman monta sektiota vuoronsa aikana. Yhtenä syynä on lehden mukaan se, että lääkäri voi laskuttaa jokaisesta leikkauksesta erikseen.

Toisaalta osa lääkäreistä haluaa saada synnytyksen hoidettua omalla vuorollaan, koska työn jättämistä toiselle lääkärille pidetään epäkohteliaana.

Potilaan Lääkärilehti kertoo, että va­rakkaan äi­din va­kuutus kor­vaa tu­hansien dollareiden leikkauksen. Suo­situin synny­tys­päivä on per­jantai, jol­loin vie­raat eh­tivät viikon­lop­puna terveh­timään. Ajan­kohta va­rataan useita kuu­kausia etu­käteen.

Atlantic kertoo myös naisesta, joka sanoo lääkärin puheiden olleen osasyy hänen synnytyksenjälkeiseen masennukseensa. Ivana Borges kertoo halunneensa synnyttää alakautta. Sairaalassa lääkäri kuitenkin sanoi, että hänen pitäisi mennä keisarinleikkaukseen, koska kohdunsuu ei ollut avautunut tarpeeksi.

– Sanoin että voin odottaa, mutta lääkäri sanoi, etten kestäisi tuskaa. Lopulta suostuin keisarinleikkaukseen, ja silloin lääkäri sanoi, että hän haluaa synnytyksen nopeasti alta pois, koska hän haluaa palata juhliin viskilasinsa äärelle, Borges kertoo lehdelle.

Brasilian lisäksi sektiot ovat suosittuja myös Kiinassa, jossa noin puolet lapsista syntyy leikkauksella. Osa perheistä pitää tärkeänä sitä, että he voivat valita lapsen syntymälle "onnenpäivän."

Brasiliassa on kuitenkin alettu edistää luonnollisten synnytysten lisääntymistä. Muun muassa vuo­si sit­ten voi­maan tu­li mää­räys, jon­ka mu­kaan lää­kärien pi­tää tar­kemmin perus­tella sek­tion syyt ja pyy­tää äi­diltä vah­vistus, et­tä hän­tä on infor­moitu ris­keistä, kertoo Potilaan lääkärilehti.


Lue myös:

    Uusimmat