Brasilian totaalinöyryytys, purentakohu ja upea maaliennätys – edelliset MM-kisat tarjosivat mieleenpainuvia hetkiä

Mikael Forssell povaa MM-kisojen yllättäjäksi Venäjää 2:57

Venäjällä torstaina alkavien jalkapallon MM-kisojen alla on hyvä muistella, mitä edellisessä turnauksessa oikein tapahtui. Näistä asioista Brasiliassa vuonna 2014 pelatut kisat muistetaan.

Videolla Mikael Forssell ennakoi alkavia MM-kisoja.

Luis Suarezin purentakohu

Luis Suarez nousi jo toisissa jalkapallon MM-kisoissa peräkkäin yhdeksi turnauksen puhuttavimmista pelaajista. Vuonna 2010 Suarez torjui puolivälierässä kädellään jo varmalta näyttäneen Ghanan maalin ja hyökkääjä lähetettiin punaisen kortin turvin suihkuun.

Brasiliassa Suarez kohahdutti jälleen, kun hän puri Italian Giorgio Chielliniä olkapäähän. Tällä kertaa Suarez selvisi ilman ulosajoa, mutta sai myöhemmin FIFA:lta neljän kuukauden pelikiellon kaikesta jalkapallotoiminnasta. Puremistapaus oli jo kolmas Suarezin uralla. Aikaisemmin tähtihyökkääjä on upottanut hampaansa Branislav Ivanoviciin ja Otman Bakkaliin. Kaikista tapauksista Suarezia on seurannut tuntuva pelikielto.

Luis Suarez puri Giorgio Chielliniä alkulohko-ottelussa.

Neymarin loukkaantuminen ja Brasilian romahdus

Isäntämaa Brasilian tähden Neymarin piti johdattaa joukkueensa maailmanmestaruuteen kotiyleisön edessä, mutta toisin kävi. Neymar loukkaantui puolivälieräottelussa Kolumbiaa vastaan, kun Kolumbian puolustajan Juan Camilo Zünigan polvi osui kaksinkamppailutilanteessa Neymarin alaselkään, ja brassitähden selkänikamaan tuli murtuma. Neymarin loukkaantuminen osoittautui ennakkoa kovemmaksi kolaukseksi, sillä Brasilia romahti välierissä täysin ilman supertähteään.

Neymarin MM-kisat päättyivät tähän tilanteeseen.

7-1! Saksa nöyryytti Brasiliaa

Kotijoukkue Brasilia lähti välieräotteluun todella latautuneesti, ja kansallislaulu kajahti komeasti tunteella koko katsomossa. Ilman loukkaantunutta Neymaria ja pelikiellossa ollutta Thiago Silvaa pelanneen Brasilian välierästä tuli lopulta totaalinen painajainen.

Saksa piti sekavaa Brasiliaa täysin pilkkanaan ja mätti ensimmäisellä puoliajalla viisi maalia. Loppuvihellyksen raikuessa stadion oli saksalaisia lukuun ottamatta täysin hiljainen ja valotaululla komeilivat lukemat 7-1 Saksan hyväksi. Isäntien romahdus kruunaantui pronssiottelussa, kun Hollanti nappasi mitalit lukemin 3-0. 

Välierätappio sai David Luizin kyyneliin.

Miroslav Klosen MM-ennätys

Brasilian MM-kisoissa tehtiin myös historiaa. Tuolloin 36-vuotias Saksan Miroslav Klose rikkoi isäntämaan suuren idolin Ronaldon nimissä olleen ennätyksen, kun hän laukoi historiallisen 16. täysosumansa jalkapallon MM-kisoissa.

Miroslav Klose nousi kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi MM-kisoissa.

Costa Rica yllätti

Costa Rica nousi Brasiliassa kisojen suurimmaksi yllättäjäksi, kun se nousi vastoin kaikkien odotuksia Uruguayn, Englannin ja Italian muodostamasta "kuolemanlohkosta" jatkoon. Neljännesvälierissä Kreikka kaatui rangaistuspotkukisassa, mutta tie tyssäsi puolivälierissä Hollantia vastaan niin ikään rankkarikisassa.

Costa Rica yllätti monet Brasilian MM-kisoissa.

Espanjan, Italian ja Englannin konttaus

Hallitsevan mestarin Espanjan kisoista muodostui jättimäinen pettymys, kun se jäi alkulohkoon. Hollanti murjoi Espanjan 5-1 ja Chilelle kärsitty 0-2-tappio sinetöi katkeran putoamisen kohtalon.

Myös Italia ja Englanti jäivät monien yllätykseksi alkulohkoon, kun Uruguay ja Costa Rica rynnivät alkulohkosta jatkoon.

Hallitsevan mestarin kisat päättyivät jo alkulohkon jälkeen.

Kamerunin joukkuehenki

Kamerun nousi otsikoihin, kun joukkueen pelaajat Benoit Assou-Ekotto ja Benjamin Moukandjo aloittivat pienen käsirysyn kesken MM-ottelun, kun pelaajille tuli sanaharkkaa. Alex Songin käsittämätön punainen kortti Kroatia-pelissä huipensi tuskaiset kisat. Kamerun jäi lohkonsa viimeiseksi ilman ainuttakaan pistettä.

Benoit Assou-Ekotto ja Benjamin Moukandjo ottivat yhteen MM-nurmella.

James Rodriguez ja kisojen sensaatiopelaajat

Kolumbian riveissä maalipörssin kuudella osumallaan voittanut James Rodriguez nousi kisojen tähdeksi hienoilla otteillaan. Rodriguezin tie vei kisojen jälkeen Real Madridiin.

James Rodriguez nousi Brasiliassa tähtipelaajien joukkoon.

Costa Rican tuhkimotarinan takana hääri maalivahti Keylor Navas, joka pelasi huikeat kisat. Navasin hienot torjunnat toimivat mahtavan turnauksen tukipilarina. Myös Navas päätyi turnauksen jälkeen Real Madridiin.

Meksikon maalivahti Guillermo Ochoa pelasi niin ikään hienon turnauksen. Ochoa pelasi isäntämaa Brasiliaa vastaan häikäisevän pelin ja jätti isäntämaan nollille ottamalla ottelussa monen monta hienoa torjuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat