Brasilia upotti 266-metrisen lentotukialuksensa Atlanttiin – liian myrkyllinen purettavaksi

Brasilia on upottanut käytöstä poistetun São Paulo -lentotukialuksen, vaikka ympäristöjärjestöt olivat sanoneet aluksessa olleen myrkyllisiä materiaaleja.

Laivasto kuvaili upottamisen olleen suunniteltu ja hallittu. Alus upotettiin perjantaina Atlantin valtamereen noin 350 kilometrin päässä Brasilian rannikosta. Laivaston mukaan arvioitu syvyys alueella on noin 5  000 metriä.

Puolustusviranomaiset sanoivat jo etukäteen upottavansa aluksen turvallisimmalla mahdollisella alueella. Ympäristöaktivistit kuitenkin arvostelivat päätöstä ja painottivat lentotukialuksessa olevan merkittäviä määriä asbestia, raskasmetalleja sekä muita myrkyllisiä materiaaleja, jotka voisivat huuhtoutua vesiin.

Presidentti Luiz Inacio Lula da Silvaa oli vaadittu keskeyttämään upotusaikeet. Lula on luvannut muun muassa hillitä ympäristötuhoa, toisin kuin edeltäjänsä, oikeistopopulistinen Jair Bolsonaro.

Lentotukialus rakennettiin 1950-luvun lopulla Ranskassa. Se oli Ranskan laivaston palveluksessa lähes 40 vuoden ajan. Alus osallistui Ranskan ensimmäisiin ydinkokeisiin Tyynellämerellä 1960-luvulla. Lisäksi sitä käytettiin Afrikassa, Lähi-idässä ja entisessä Jugoslaviassa 1970-luvulta 1990-luvulle.

Brasilia osti 266-metrisen ja 32 000 tonnia painavan lentotukialuksen 12 miljoonalla dollarilla vuonna 2000. Alus kykeni kuljettamaan 40:tä lentokonetta.

Viime vuonna maa antoi turkkilaiselle Sok Denizcilik -yritykselle luvan aluksen romuttamiseen. Turkin ympäristöviranomaiset kuitenkin estivät suunnitelman ja Brasilia haki aluksen takaisin Turkista, mutta ei päästänyt sitä satamaan vedoten ympäristöriskeihin.

Lue myös:

    Uusimmat