Perä pohjassa, keula yhä pinnalla: Tältä näyttää Sri Lankassa uppoava rahtialus – säiliöiden pettäminen poikisi ympäristökatastrofin

Intian valtamerellä Sri Lankan edustalla uppoavan rahtialuksen tankeissa on noin 350 tonnia öljyä ja muita vaarallisia kemikaaleja.

Laivaston edustajan Indika de Silvan mukaan 185-metrisen laivan perä on jo vajonnut pohjaan, noin 22 metrin syvyyteen, mutta keula on edelleen pinnalla.

Alusta yritettiin aluksi vetää syvemmälle veteen kauemmas rannikosta, mutta operaatio keskeytettiin, kun rahtialuksen takaosa kosketti merenpohjaa.

Singaporeen rekisteröity X-Press Pearl -alus syttyi tuleen yli kaksi viikkoa sitten, kun se odotti rannikon edustalla pääsyä Colombon satamaan. Tulipalon syynä on luultavasti laivan lastina olleen kemikaalin vuotaminen.

"Emme anna koskaan periksi tässä taistelussa"

Aluksen operaattori X-Press Feeders totesi torstaina antamassaan lausunnossa, että aluksessa ei ole vieläkään merkkejä öljyvuodosta, ja että suurin osa myrkyllisestä lastista on palanut tulessa.

Rahtialus on jo levittänyt rannoille miljoonia pieniä muovipellettejä. Pelletit pilaavat turistien suosimat rannat ja tuhoavat rannikon matalissa vesissä olevat kalojen kutupaikat ja äyriäisten lisääntymisalueet.

Sri Lankan valtio on kieltänyt kalastuksen onnettomuusalueella 80 kilometrin kaistaleella.  

Turmasta on aloitettu rikostutkinta. Sri Lankan satamien kehitysministeri Rohitha Abeygunewarde kommentoi surullista tapausta:

– Haemme korvauksia paikallisten ja kansainvälisten lakien mukaisesti aivan onnettomuuden alusta alkaen. Emme anna koskaan periksi tässä taistelussa.

Videolla päästiin hyvin lähelle hurjaa turmapaikkaa. Materiaalista näkyy selkeästi valtava rahtialus, joka on puoliksi uponnut ja veden varassa. Katso meripelastajien operaatio videolta.

Lue myös:

    Uusimmat