Valtavan ympäristötuhon Mauritiuksella aiheuttaneen rahtialuksen kapteeni pääsi kuin koira veräjästä – sai 20 kuukauden vankilatuomion ja sitäkin lievennettiin heti

Intian valtamerellä Mauritiuksen rantavesillä koralliriuttaan kesällä 2020 törmänneen rahtialuksen kapteeni ja yliperämies saivat maanantaina 20 kuukauden vankilatuomion. Heidät kuitenkin vapautetaan hyvin pian, koska tuomiot lievennettiin, kertoi aluksen vakuuttajia edustanut lakimies Kushal Lobine.

Kapteeni ja yliperämies ovat olleet poliisin säilössä elokuusta 2020 lähtien. Lobinen mukaan tuomioiden lievennysten takana on kapteenin ja yliperämiehen hyvä käytös ja se, että he ovat olleet poliisin säilössä 16 kuukautta.

Heinäkuussa 2020 tapahtunut törmäys aiheutti valtavan ympäristötuhon. Rahtialuksesta valui Mauritiuksen rantavesiin yli tuhat tonnia öljyä.

Katkenneen aluksen osat upotettiin mereen

Kapteenin ja yliperämiehen tuomiota määriteltäessä otettiin huomioon se, että molemmat tunnustivat syyllisyytensä ja pyysivät anteeksi, sanoi tuomari Ida Dookhy Rambarrun maanantaina.

Aluksen kapteeni on myöntänyt nauttineensa laivassa alkoholia. Yliperämiehen katsottiin "vaarantaneen turvallisen navigoinnin".

– Kapteeni ja hänen varamiehensä olivat vastuuttomia eivätkä täyttäneet navigointivelvollisuuksiaan kuten olisi pitänyt, tuomari Ida Dookhy Rambarrun sanoi.

Japanilaisomisteinen mutta Panaman lipun alla purjehtinut MV Wakashio -rahtialus oli heinäkuussa 2020 matkalla Singaporesta Brasiliaan.

Lastina sillä oli 3800 tonnia polttoöljyä ja 200 tonnia dieselöljyä, kun se törmäsi koralliriuttaan Mauritiuksen kaakkoisrannikon edustalla.

Mereen ehti valua yli tuhat tonnia öljyä ennen kuin jäljellä ollut öljy saatiin siirrettyä pois aluksesta.

Lopulta alus katkesi kahtia. Aluksen keula ja runko hinattiin noin 15 kilometrin päähän merelle ja upotettiin. 

Lue myös:

    Uusimmat