Brasilia on uhka ihmiskunnalle, suomalaistutkija kertoo: Koronan "Bolsonaro-variantti" tappanut jo 4 000 päivässä kaaokseen vajonneessa maassa

Brasiliassa kuohuu: Korona ja valtataistelut maan johdon sisällä johtaneet maan kaaokseen 8:47
Katso koko haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa videolinkistä.

Presidentti Jair Bolsonaro vaihtoi armeijan johdon ja oppositio syyttää häntä vallankaappauksen valmistelusta. Valtapelin lisäksi brasilialainen koronaviruksen mutaatio etenee vauhdilla ja on ajanut terveydenhuollon äärirajoille. Tutkijat kutsuvat Brasiliaa mutaation vuoksi uhkaksi ihmiskunnalle. 

Brasiliassa on todettu koronan aiheuttamia tartuntoja toiseksi eniten maailmassa. Siellä on ollut kaikkiaan lähes 337 000 koronakuolemaa,  ja muutama päivä sitten kirjattiin jälleen uusi ennätys koronaan kuolleissa. Vuorokauden aikana kuoli yli 4 000 henkilöä.

– Variantti on levinnyt jo naapurimaihin. Sitä on löydetty muun muassa Perussa ja Kanadassa Vancouverissa. Jotkut kutsuvat sitä myös Bolsonaro-variantiksi. Se on uhka leviämisen takia ja siksi, että virus voi muuttua sellaiseksi, että se läpäisee immuniteetin, Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tilanteen järkyttävyyttä kuvaa se, että vanhoja hautoja on jouduttu tyhjentämään koronaan kuolleiden vuoksi. Bolsonaro on asetettu pitkälti vastuuseen maan katastrofaalisesta koronatilanteesta.

Koronakitinä seis 

Bolsonaro on kutsunut koronarajoituksia ajavia kuvernöörejä tyranneiksi ja käskenyt ihmisiä lopettamaan koronakitinän. 

– Hän korosti viime vuonna, että työttömyys ja talous ensin. Brasilian taloudella meni suhteellisen hyvin perinteisten lukujen valossa. Hän antoi bonuksia köyhille ja sai elvytettyä taloutta, Teivainen sanoo.

Nyt Bolsonaron kannatus on laskenut ja talouseliitti alkanut vaatia koronan kuriin saamista, jotta talous saadaan pyörimään.

– Siellä on herätty siihen, että ei voi edetä talous edellä ja vasta sitten hoitaa koronaa. Nyt vaaditaan, että ensin hoidetaan korona kuriin ja sitten talous. Myös maan asevoimilta on tullut sellaista viestiä, että siihen pitää kiinnittää enemmän huomiota, Teivainen tietää.  

Koronan sulkutoimissa jännitteitä

Brasilian liittovaltio on ajanut kovaa linjaa koronan sulkutoimien osalta. Osa paikallishallinnoista ja osavaltioista on yrittänyt saada niitä kuitenkin läpi.

– Siinä on ollut kaikenlaisia jännitteitä. Se on verrattavissa Euroopan unioniin, jossa on 27 jäsenvaltiota ja Brasiliassa on 27 osavaltiota. Mutta Euroopan unionissa on Suomen kaltaisia menestystarinoita. Brasiliassa on aika tasaisesti kuolleita, Teivainen pohtii.

Brasiliassa julkinen ja yksityinen terveydenhuolto ovat kovalla koetuksella. Bolsonaro on suhtautunut jyrkän kielteisesti rokottamiseen, mutta asenne on pehmentynyt.

– Bolsonaro on muuttanut linjauksiaan sen jälkeen, kun maan entinen presidentti Lula da Silva sai poliittiset oikeutensa takaisin. Hän vastasi tulevaan vaalitaisteluun valitsemalla maltillisemman linjan ja haluaa nyt rokotteita, Teivainen avaa.  

”En pidä vallankaappausta todennäköisenä”

Huolimatta voimakkaasta valtapelistä Brasilian sisällä hän ei pidä vallankaappausta todennäköisenä.

– Armeija voisi puuttua peliin joko tukeakseen Bolsonaroa tai poistaakseen hänet pelistä. Asevoimien ylin johto tuskin haluaisi lähteä vallankaappaukseen. Keskijohdossa eli nuoremmissa johtajissa on fanaattisempaa väkeä, jotka voisivat siihen lähteä, Teivainen miettii.

Katso koko haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa videolinkistä.


Lue myös:

    Uusimmat