Mainos

BPA-vapaa muovituote ei ole välttämättä turvallinen – korvaavasta aineesta paljastui haittoja

BPA-vapaasta muovista tehdyt tuotteet eivät ole välttämättä sen parempia kuin BPA:ta sisältävätkään, väittää tuore tutkimus.

Muun muassa vesipulloissa, leluissa, silmälasien linsseissä sekä kuittipaperissa ja muissa lämpöpapereissa käytetyn bisphenol A:n turvallisuudesta on käyty paljon keskustelua. BPA:n epäillään häiritsevän hormonitoimintaa, ja Suomessa sen käyttö on kielletty tuttipulloissa.

BPA:ta joutuu ihmiselimistöön erityisesti ruoan kautta. Elintarvikekäyttöön tarkoitetuista astioista BPA:n tiedetään liukenevan ruokaan esimerkiksi lämmön välityksellä. 

Jotkut valmistajat ovat korvanneet tuotteissaan bisfenoli A:n bisfenoli S:llä. Arvion mukaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa tuotettiin vuonna 2015 yli viisi miljoonaa tonnia bisfenoli A:ta ja bisfenoli S:ää sisältäviä tuotteita.

Kalifornian yliopiston tutkijat Los Angelesissa selvittivät, millaisia vaikutuksia BPA:lla ja BPS:llä on seeprakaloihin. Pitoisuudet olivat samoja, joita on löydetty saastuneista jokivesistä. Sekä BPA:lle että BPS:lle altistuminen aiheutti kaloissa vaikutuksia, mikä viittaa siihen, ettei kumpikaan yhdisteistä ole turvallinen. BPS näyttää toimivan samanlaisena estrogeenin kaltaisena hormonihäirikkönä kuin BPA:kin. 

Tutkijat sanovat tulosten olevan merkittäviä ja huolestuttavia. Jos aineet vaikuttavat eläimiin, vaikuttavat ne luultavasti myös ihmisten terveyteen. Tutkijat muistuttavatkin, ettei BPA:n korvaaminen muilla yhdisteillä välttämättä tee tuotteesta sen turvallisempaa. 

Tutkimus julkaistiin Endocrinologyssa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.