BPA-vapaa muovituote ei ole välttämättä turvallinen – korvaavasta aineesta paljastui haittoja

BPA-vapaasta muovista tehdyt tuotteet eivät ole välttämättä sen parempia kuin BPA:ta sisältävätkään, väittää tuore tutkimus.

Muun muassa vesipulloissa, leluissa, silmälasien linsseissä sekä kuittipaperissa ja muissa lämpöpapereissa käytetyn bisphenol A:n turvallisuudesta on käyty paljon keskustelua. BPA:n epäillään häiritsevän hormonitoimintaa, ja Suomessa sen käyttö on kielletty tuttipulloissa.

BPA:ta joutuu ihmiselimistöön erityisesti ruoan kautta. Elintarvikekäyttöön tarkoitetuista astioista BPA:n tiedetään liukenevan ruokaan esimerkiksi lämmön välityksellä. 

Jotkut valmistajat ovat korvanneet tuotteissaan bisfenoli A:n bisfenoli S:llä. Arvion mukaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa tuotettiin vuonna 2015 yli viisi miljoonaa tonnia bisfenoli A:ta ja bisfenoli S:ää sisältäviä tuotteita.

Kalifornian yliopiston tutkijat Los Angelesissa selvittivät, millaisia vaikutuksia BPA:lla ja BPS:llä on seeprakaloihin. Pitoisuudet olivat samoja, joita on löydetty saastuneista jokivesistä. Sekä BPA:lle että BPS:lle altistuminen aiheutti kaloissa vaikutuksia, mikä viittaa siihen, ettei kumpikaan yhdisteistä ole turvallinen. BPS näyttää toimivan samanlaisena estrogeenin kaltaisena hormonihäirikkönä kuin BPA:kin. 

Tutkijat sanovat tulosten olevan merkittäviä ja huolestuttavia. Jos aineet vaikuttavat eläimiin, vaikuttavat ne luultavasti myös ihmisten terveyteen. Tutkijat muistuttavatkin, ettei BPA:n korvaaminen muilla yhdisteillä välttämättä tee tuotteesta sen turvallisempaa. 

Tutkimus julkaistiin Endocrinologyssa. 

Lue myös:

    Uusimmat