Bosnian serbejä tuomittiin joukkoraiskauksista

Kolme Bosnian serbiä on tuomittu Haagin sotarikostuomioistuimessa 28, 20 ja 12 vuodeksi vankeuteen. Tuomiot tulivat musliminaisiin kohdistuneen joukkoraiskaus- ja pahoinpitelykampanjan järjestämisestä Bosnian sodan aikana.

Tuomioita serbeille musliminaisten joukkoraiskauksista Bosnian sodan aikana.

Kyseessä oli Haagin sotarikostuomioistuimen ensimmäinen oikeudenkäynti, jossa raiskaus katsottiin rikokseksi ihmiskuntaa vastaan. Tuomioistuimessa syytettiin myös ensi kerran sukupuolisesta orjuuttamisesta. Syytetyistä 40-vuotias Dragoljob Kunarac sai 28 vuotta, 39-vuotias Radomir Kovac 20 vuotta ja 45-vuotias Zoran Vukovic 12 vuotta vankeutta. Heidät tuomittiin myös kidutuksesta, orjuuttamisesta ja ihmisarvon loukkaamisesta.

Kunarac johti erityistä tiedusteluosastoa ja tässä ominaisuudessa "hän tiesi tai hänen voitiin olettaa tietävän alaistensa sukupuolisista hyökkäyksistä naisia kohtaan", tuomiossa sanottiin. Oikeuden sambialainen puheenjohtaja Florence totesi tuomiot julistaessaan, että Bosnian serbiarmeijan jäsenet käyttivät raiskauksia terrorin välineenä.

Rikokset tapahtuivat Focan kaupungissa Bosnia-Hertsegovinan kaakkoisosassa vuoden 1992 kesäkuun ja vuoden 1993 helmikuun välisenä aikana. Serbijoukkojen vallattua Focan musliminaiset, -lapset ja -vanhukset joutuivat elämään vankeina huoneistoissa ja hotelleissa. Naisia pahoinpideltiin julmasti ja raiskattiin.

(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat