Borgåbladet: Vangittu ruandalaismies johti verilöylyä

Suomessa nykyään asuvaa ruandalaismiestä epäillään kansanmurhan suunnittelusta, johtamisesta ja toteutuksesta vuonna 1994 Ruandassa.

Ihmisoikeusaktivistit sanovat Porvoon käräjäoikeuden vangitseman ruandalaismiehen järjestäneen sotilaskoulutusta, hankkineen aseita ja johtaneen yhtä verilöylyä Ruandassa keväällä 1994.

Ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin mukaan mies on ammatiltaan baptistipappi, kirjoittaa Borgåbladet nettisivuillaan.

Porvoon käräjäoikeus vangitsi miehen toissapäivänä todennäköisin syin epäiltynä joukkotuhonnasta. Suomessa nykyään asuvan miehen epäillään osallistuneen kansanmurhan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen keväällä 1994 Ruandassa.

Vangittu on syntynyt vuonna 1951. Hän tuli Suomeen vuonna 2003 ja haki turvapaikkaa. Hänen sanotaan olevan alkujaan burundilainen hutu, joka oli saapunut Ruandaan 21-vuotiaana vuonna 1972.

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta yhdessä Ruandan oikeusviranomaisten ja YK:n kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa. Tutkinta alkoi vuoden alussa, ja se kestää vielä useita kuukausia.

Joukkotuhonta on rikos, josta voi Suomen lain mukaan langeta elinkautinen vankeustuomio. Siitä saa vähintään neljä vuotta vankeutta.

Hutut tappoivat noin 800 000 ihmistä puolentoista kuukauden kuluessa Ruandassa 1994. Uhrit olivat tutseja ja maltillisia hutuja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat