BMW:n suurin tehdas sijaitsee Yhdysvalloissa, mutta ei välttämättä pitkään – Trumpin kauppasota uhkaa 10 000 työpaikkaa

BMW esitteli massiivisen X7-luksusmaasturin 0:53

Saksalaisen BMW:n suurin tehdas ei sijaitse sen kotimaassa, vaan Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa. Aiemmin tekstiiliteollisuudestaan tunnetussa osavaltiossa BMW on tätä nykyä yksi merkittävimmistä taloudellisista vetureista.

Pääkuvan videolla esitellään BMW:n uusi luksusmaasturi X7, joka tullaan valmistamaan Spartanburgin-tehtaalla.

Vuonna 1994 avattu, yli 10 000 työntekijää Spartanburgissa työllistävä tehdas valmistaa lähes kaikki BMW:n katumaasturit. Se on myös USA:n autoteollisuuden suurin viejä peitoten kotimaiset jättiläiset, joiden tuotanto jää isoksi osaksi Yhdysvaltoihin.

Tullit närästävät

Presidentti Donald Trumpin kauppasota on kuitenkin alkanut varjostaa perinteikästä tuotantolaitosta ja niitä kymmeniä tuhansia paikallisia, jotka hyötyvät sen olemassaolosta.

Trump langetti aiemmin tänä vuonna 25 prosentin tullit ulkomailta tuotavalle alumiinille ja teräkselle, jotta teollisuudessa ryhdyttäisiin käyttämään kotimaisia, mutta huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja. Autojätti Ford kertoo päätöksen maksaneen sille miljardi dollaria.

Uusimpana huolenaiheena on Trumpin puheet tuontiautojen 25 prosentin tullimaksuista. Vaikka se ei suoraan vaikuttaisikaan BMW:n viemiin autoihin, pelkää valmistaja muiden maiden vastatoimia eli käytännössä saman tempun tekemistä Yhdysvalloista tuotaville autoille.

BMW:n mukaan päätöksen voimaantulo toimisi kannustimena siirtää tuotantoa yhä enemmän pois Yhdysvalloista. BMW on jo nyt lopettanut X3-mallinsa viennin Etelä-Carolinasta Kiinaan ja siirtää sen tuotantoa suosiolla Kiinassa ja Etelä-Afrikassa sijaitseviin tehtaisiin.

– BMW on aina tehnyt selväksi uskovansa vapaaseen kaupankäyntiin, BMW:n tiedottaja Kenn Sparks kertoo.

– Olemme pitäneet Yhdysvaltoja toisena kotinamme jo vuosien ajan. Tehtaamme Etelä-Carolinassa on BMW:n suurin työllistäen tuhansia ihmisiä. Olemme olleet USA:n suurin autojen viejä arvossa mitattuna useina vuosina.

– Kuten olemme aiemminkin sanoneet, mikäli tullimaksut tulevat voimaan heikentäen kilpailukykyämme, voi lopputuloksena olla vientimäärien voimakas vähentäminen, mikä puolestaan vaikuttaisi negatiivisesti investointeihin ja työpaikkoihin Yhdysvalloissa.

Lähde: Jalopnik

Lue myös:

    Uusimmat