Uniper jatkaa neuvotteluja Saksan kanssa, yhtenä vaihtoehtona Saksan enemmistöomistus yhtiöstä

Kuka hävisi ja kuka voitti Uniper-sotkussa? – Saksalais-Suomalainen kauppakamari kertoo 7:23
Katso video: Kuka hävisi ja kuka voitti Uniper-sotkussa? Saksalais-Suomalainen kauppakamari kertoo.

Saksan hallitus saattaa nostaa omistusosuuttaan Uniperista yli 50 prosenttiin.

Energiayhtiö Uniper vahvisti iltapäivällä mediatiedon, jonka mukaan yhtiö jatkaa neuvotteluja vakauttamisestaan Saksan valtion kanssa. Neuvotteluihin sisältyy vaihtoehto, jonka mukaan enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion hallintaan.

Talousmedia Bloombergin mukaan Saksan hallitus harkitsee kansallistavansa maan suurimman kaasuntuojan. Kansallistamista harkitaan, jotta maa välttäisi energiajärjestelmänsä romahtamisen.

Saksan valtio, Fortum ja Uniper sopivat heinäkuussa toimista Uniperin tilanteen vakauttamiseksi.

– Vakautuspaketin solmimisen jälkeen Euroopan energiakriisi on syventynyt, eikä venäläistä kaasua tällä hetkellä toimiteta lainkaan Nord Stream 1 -kaasuputkea pitkin. Myös kaasun ja sähkön hinnat ovat olleet erittäin korkealla ja hintojen vaihtelu on suurta, sanotaan uutisen jälkeen julkaistussa Fortumin tiedotteessa.

– Uniper joutuu korvaamaan venäläisen kaasun muista lähteistä ja näin ollen Uniperin tappiot ja epävarmuus yhtiön tulevaisuuden näkymistä ovat nopeasti ja merkittävästi kasvaneet heinäkuusta. Toimintaympäristön heikentyminen ja Uniperin taloudellinen tilanne on otettava huomioon, kun Fortum, Saksan valtio ja Uniper jatkavat keskusteluja pitkän aikavälin ratkaisusta Uniperille.

Kansallistamisella tarkoitetaan sitä, kun valtio tai jokin sen hallitsema taho ottaa tai hankkii haltuunsa yksityistä omaisuutta. Kansallistamisen syy on usein poliittinen tai kansallinen turvallisuus.

MTV Uutiset Saksassa: Enemmistö Uniperista saattaa siirtyä Saksan valtion hallintaan 3:13
MTV Uutiset Saksassa: Enemmistö Uniperista saattaa siirtyä Saksan valtion hallintaan

Uniperin osakekurssi lähti tämänpäiväisten uutisten myötä jälleen syöksyyn Frankfurtin pörssissä. 

Yhtiön osake oli puoli seitsemältä Suomen aikaa kaupankäynnin päätteeksi laskenut noin 20 prosenttia Frankfurtin sähköisellä Xetra-kauppapaikalla ja yli 18 prosenttia pörssisalin puolella.

Uniperin osakkeen arvosta on kuluvan vuoden aikana kadonnut yli 90 prosenttia. Osakkeen arvo painui iltapäivällä alle neljän euron, kun se vuoden alkaessa oli noin 42 euroa.

Helsingin pörssissä Uniperin suomalainen pääomistaja Fortum nousi päivän vaihdetuimmaksi osakkeeksi. Puoli seitsemältä kaupankäynnin päätyttyä Helsingin pörssissä valtionyhtiön osake oli noussut reilut pari prosenttia hinnan heilahdeltua päivän mittaan kymmenen euron molemmin puolin. 

Pörssipäivän päätteeksi osakkeen arvo oli pyöreät 10 euroa.Saksa, Uniper ja Fortum sopivat heinäkuussa pelastuspaketista Uniperille, joka on keskeinen osa Saksan energiajärjestelmää. 

Sittemmin yhtiön tilanne on entisestään huonontunut, kun Venäjä on lopettanut maakaasun toimituksen Nord Stream -putken kautta. Uusia päätöksiä ei Uniperin mukaan ole vielä tehty.

Fortum ei kommentoinut neuvottelujen sisältöä

Nykyisin Uniperin enemmistöomistaja on valtionyhtiö Fortum. 

Se vahvisti neuvotteluiden jatkumisen Bloombergin uutisen julkaisun jälkeen, muttei kommentoinut niiden sisältöä. Fortum on vahvistanut asemiaan yhtiössä vuodesta 2017 alkaen. 

Heinäkuisen pelastuspaketin myötä yhtiön osuus Uniperista laimeni 56 prosenttiin. Saksan valtio sai yhtiön osakkeista haltuunsa 30 prosenttia selvästi alle markkinahinnan.

Uniperin osakkeen arvo oli ennen heinäkuisen pelastuspaketin julkaisua yli 11 euroa, mutta laski paketin julkaisun myötä lähes 30 prosenttia saman pörssipäivän aikana. Saksa maksoi osakkeista 1,7 euron nimellishinnan.

Ministeri Tuppurainen medialle: Suomi ei hyväksy kansallistamista ilman korvausta

Suomi ei hyväksy energiayhtiö Uniperin kansallistamista Saksassa ilman korvausta, kertoo Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) MTV Uutisille antamassaan kommenteissa.

– Meille on tärkeää, että Uniper palauttaa 8 miljardin rahoituspaketin takaisin Fortumille, hän toteaa.

Uutista päivitetty 14.9.2022 kello 19.45 tiedoilla muun muassa pörssikursseista. Juttuun lisätty myös ministeri Tytti Tuppuraisen kommentit.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat