Omistajaohjausministeri Tuppurainen: Suomi ei hyväksy Uniperin kansallistamista ilman korvausta

3:13
Enemmistö Uniperista saattaa siirtyä Saksan valtion hallintaan – näin asiaa kommentoivat ministeri Tytti Tuppurainen ja MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola

Energiayhtiö Uniperin mukaan yhtiö jatkaa neuvotteluja vakauttamisestaan Saksan valtion kanssa. Neuvotteluihin sisältyy vaihtoehto, jonka mukaan enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion hallintaan.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Suomi ei tule hyväksymään kansallistamista ilman korvausta. 

– Tässä on neuvotteluosapuolina Fortum Uniperin enemmistöomistajana ja Saksan hallitus. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, nyt kun NordStream-kaasuputki on lopullisesti kiinni, niin Saksalla vaikuttaa olevan vaikeuksia pitäytyä kesällä tehdyssä sopimuksessa Uniperin vakauttamisesta. 

Tuppurainen sanoo, että tässä vaiheessa on tärkeää, että Fortum saa ja pystyy pitämään kahdeksan miljardin euron rahoituksen, jonka se on Uniperille antanut. 

Onko kansallistaminen korvauksella mahdollinen vaihtoehto?

– Tässä on kysymyksessä yhtiöiden välinen neuvottelu Saksan hallituksen kanssa ja minua sitoo myös sisäpiirisäännökset, Tuppurainen toteaa. 

Saksa, Uniper ja sen suomalainen enemmistöomistaja Fortum sopivat heinäkuussa pelastuspaketista Uniperille, joka on keskeinen osa Saksan energiajärjestelmää. Sittemmin yhtiön tilanne on entisestään huonontunut, kun Venäjä on lopettanut maakaasun toimituksen Nord Stream -putken kautta.

Uusia päätöksiä ei Uniperin mukaan ole vielä tehty.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin tänään, että Saksan hallitus harkitsee jopa Uniperin kansallistamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja