MTV Uutiset selvitti: Fortumin Uniper-kaupasta jäi erikoinen asiakirjavaje – mitä tietoa ministerit kaupasta saivat, vai saivatko mitään?

Kuinka Fortumin käy Uniper-sovun jälkeen, professori Peter Lund? 10:09
Kuinka Fortumin käy Uniper-sovun jälkeen, professori Peter Lund?

Fortum osti Uniperin vuonna 2017. Siitä, miten ministereitä asiasta informoitiin, ei ole minkäänlaisia asiakirjoja. Julkisoikeuden professori pitää tilannetta hyvin ongelmallisena.

Kun Uniperin talousvaikeudet ja Uniperin Fortumilta saama lisärahoitus nousivat alkukesästä tärkeiksi uutisaiheiksi, MTV Uutiset pyysi valtioneuvoston kansliasta sähköposteja liittyen Fortumin Uniper-kauppaan, joka julkistettiin vuonna 2017 ja toteutui seuraavana vuonna.

Pyydettyjen asiakirjojen joukossa olivat sähköpostit, joilla Fortumin johto olisi informoinut valtioneuvoston omistajaohjausyksikön silloista ylijohtajaa Eero Heliövaaraa, silloista omistajaohjausministeriä Mika Lintilää (kesk.) tai pääministeri Juha Sipilää (kesk.) Uniper-kaupasta.

Lisäksi pyydettiin Heliövaaran sähköpostinvaihto aiheesta Lintilän ja Sipilän kanssa. Ministereiden kohdalla tietopyyntöihin sisällytettiin myös heidän avustajiaan.

Tällaisia sähköposteja ei kuitenkaan löytynyt.

MTV Uutiset kysyi täsmentävästi, onko ministerien informointiin Uniper-kauppaan liittyen syntynyt ylipäätään mitään asiakirjoja.

– Tietopyynnön saavuttua etsimme dokumentteja, emmekä näitä paikallistaneet, kuului omistajaohjauksen finanssineuvos Maija Strandbergin vastaus.

Toisin sanoen valtioneuvoston omistajaohjausyksikössä ei nykyisinkään ole tietoa minkäänlaisista asiakirjoista koskien sitä, minkälaista tietoa keskeiset ministerit ovat Uniper-kaupasta virallisesti saaneet.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen pitää tätä hyvin ongelmallisena.

– Kyllä siitä täytyy jäädä jälki, mitä tietoa poliittinen päättäjä on saanut. Myöhemmin poliittiselta päättäjältä voidaan tiedustella, miten hän on tietoon reagoinut, ja se perustuu siihen, mitä tietoa hänelle on annettu, Voutilainen sanoo.

Dokumentointi oleellista, jotta vastuut voidaan selvittää

Voutilainen painottaa nimenomaan virkatoimia ja niiden hoitoa: Fortumin Uniper-kaupan tapauksessa sitä, millä tavalla valtion omistajaohjausyksiköstä on tuolloin informoitu omistajaohjausministeriä Mika Lintilää kaupasta.

Omistajaohjausministeri Lintilä on kertonut Ylen haastattelussa saaneensa tiedon Fortumin aikeista ostaa Uniper varttia ennen aikeiden julkistamista.

Lintilä ei ole täsmentänyt, keneltä tai mitä kautta hän sai tiedon asiasta.

Jos kirjallista dokumentaatiota asiassa ei ole, ei voida olla varmoja siitä, onko ministeriä informoitu asianmukaisesti tai siitä, miten virkamies on osaltaan hoitanut asiaa.

– Jos ei löydy mitään tietoja, jää epäselväksi, millä tavalla viranomainen on asiaa hoitanut ja mitä informaatiota kenellekin on annettu, Voutilainen toteaa.

– Virkatoimiin liittyen on olemassa yleinen dokumentointivaatimus, jotta voidaan todentaa sekä virkavastuuseen että poliittiseen vastuuseen liittyvät asiat, jos niitä jälkikäteen ryhdytään arvioimaan. Ja näyttää olevan, että niitä myös sitten arvioidaan, kun jotain ongelmia valtionyhtiöissä ilmenee, Voutilainen lisää.

Heliövaara ei kommentoi

Valtion omistajaohjauksesta Uniper-kaupan aikaan ylimpänä virkamiehenä vastannut Eero Heliövaara sanoo MTV Uutisille, ettei hänellä ole tietoa siitä, miksi dokumentteja ei ole.

Muutoin hän ei halua asiaa kommentoida.

Tieto siitä, että Fortum aikoo jättää ostotarjouksen Uniperista, vuoti vuonna 2017 julkisuuteen ennenaikaisesti uutistoimisto Bloombergin kautta, mikä on voinut vaikuttaa siihen, ettei informointi ole välttämättä sujunut normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Jos Lintilä sai tiedon kaupasta vaikkapa puhelimitse, puhelusta ei tietenkään syntynyt asiakirjaa.

Jos jokin keskeinen valtionhallintoa koskeva asia hoidetaan puhelimitse, pitäisikö siitä jälkikäteen tuottaa asiakirja?

– Peruslähtökohta on, että näin toimitaan. Ainahan niin ei voida toimia, mutta ei se voi yleinen käytäntökään olla, että asiat hoidetaan suusanallisesti, jolloin jälkiä ei jää eikä vastuuta voida jälkikäteen todentaa, professori Voutilainen sanoo.

– Kyllä keskeisistä asioista pitää löytyä dokumentaatiota siitä, mitä on tehty.

Katso myös: Fortumin tytäryhtiölle Uniperille 12 miljardin euron nettotappio

Fortumin tytäryhtiölle Uniperille 12 miljardin euron nettotappio 1:59

Pöllöraati: Pitäisikö Fortumilta kieltää Pohjoismaiden ulkopuoliset investoinnit?

Pöllöraati: Pitäisikö Fortumilta kieltää Pohjoismaiden ulkopuoliset investoinnit? 10:43

Lue myös:

    Uusimmat