Blogi: "Miksi miehelle sisustetaan kuin lapselle?" Suunnittelijat vastaavat

Bloggaaja Kasper Strömman kummastelee blogissaan, miksi miehille tarjotaan sisustusrintamalla esimerkiksi alumiinivanteita, moottorinosia sekä rallitauluja.

Jyväskylän Asuntomessuilla on tänä vuonna niin kutsuttu Äijäreitti, jolla yritetään houkutella kävijöiksi enemmän miehiä.

– Naisia on perinteisesti ollut messukävijöistä noin 65 prosenttia ja nyt haluammekin houkutella entistä enemmän miehiä messuille. Äijäreitillä on esimerkiksi miesten lähtökohdista sisustettuja asuntoja, pientyökalujen testauspiste sekä rallisimulaattori, sanoo messujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Strömmanin mukaan messusisustuksista "voikin päätellä, että keskivertomies asuu kaikkein mieluiten autotallissa, nukkuen Harley-Davidsonin selässä". Kuitenkin suurin osa miehistä elää jokapäiväistä elämäänsä ihan tavallisissa kodeissa.

Tämän asunnon sisustus vetoaa rallifaniin. Vai vetoaako?

– Vai onko kukaan ikinä tavannut tätä maagista macho-sisustajamiestä, joka temperamenttisesti repii verhot lattialle ja asentaa tilalle moottoroidut kaihtimet?, Strömman kirjoittaa.

– Ja jos näissä taloissa kerran on asuvinaan ”vannoutuneita poikamiehiä”, niin kannattaisiko asunnot mieluummin sisustaa niin että ne houkuttelisivat satunnaisia vierailijoita viihtymään, eikä niin että ne on mahdollisimman helppo pestä painepesurilla?

Strömman on kaiken lisäksi huomannut, että messuluettelon mukaan äijäsisustusten takana on yllättävän usein nainen.

– Aika päivittää 2010-luvun mieskuvaa?, Strömman pohtii.

Suunnittelijat tekevät asiakkaan näköistä jälkeä

Sisustussuunnitelija Milla Alftan on yhden Äijä-sisustuksen takana. Alftan kertoo yllättyneensä sisustuksen aiheuttamista reaktioista.

– Tässä minunkin suunnittelemassani Äijä-asunnossa sisustus on kuitenkin suunniteltu yhden, vaikkakin kuvitteellisen, miehen tarpeisiin pohjautuen, eikä sisustuksen ole suinkaan tarkoituskaan olla kaikkien miesten mieleen.

– Olen suunnitellut paljon sisustuksia miesasiakkaille ja aina etenen heidän toiveidensa pohjalta. Nämä niin sanotut lapselliset elementit ovat kuitenkin vain muutama pieni yksityiskohta laajassa kokonaisuudessa, jonka suunnittelu on vienyt aikaa yli puolitoista vuotta.

Sisustussuunnittelija Eija Oksanen ei ole uransa aikana törmännyt Strömmanin kuvailemaan ongelmaan.

– Uskon, että messuilla asiasta on tehty kärjistys, yritetty herättää miesten mielenkiinto mahdollisuuksiin.

– Mielestäni miehen ja naisen ero sisustajina on lähinnä siinä, että miehet eivät jaksa pyöritellä asioita samalla intensiteetillä ja pieteetillä kuin naiset.

Oksanen sanoo, että trendisisustaminen on opittua, eikä sukupuolten välisessä tyylitajussa ole eroja.

– Miehen tyylitaju saattaa olla aivan yhtä hyvä tai huono kuin naisenkin.

Lue Kasper Strömmanin blogikirjoitus täältä.

Lue myös:

    Uusimmat