Mainos

Artekin ja Ikean koulima maa: Skandinaavinen sisustusmaku jyllää Suomessa

Suomalaista sisustusmakua määrittää verrattain vahvasti pohjoismainen tyyli. Suomalaiset ovat kaiken kaikkiaan hieman laiskoja sisustajia: rakennukseen ja pihaan ollaan valmiita satsaamaan enemmän kuin vaikkapa asunnon pintamateriaaleihin ja huonekaluihin, selviää Suomen Asuntomessujen tuoreesta Asukasbarometrista.

Kodin sisustus on usein yhdistelmä sekä asukkaan omaa makua, että hänen käsitystään siitä, mistä yleisesti pidetään. Kahden kolmesta suomalaisesta päällimmäinen ajatus hyvästä sisustuksesta on vaalea, valoisa ja avara asunto. Kodilta haetaan enemmän äärimmäistä rauhoittavuutta kuin energisoivuutta.

Asuntomessuilla Porissa suomalaiset sisustukset nousevat keskiöön yhteensä yli 30 sisustetussa messutalossa.

– Kodin tärkeimpänä tunnelman luojana pidetään usein talon ikkunoita: minkälainen ympäristö avautuu ulos ja näkyy huoneistoon sisään suurista ikkunapinnoista, Suomen Asuntomessujen vastaava tutkija Kari Tervonen kuvaa.

Ihmisillä enemmän tilaa kuin tavaroilla

Suomalaisissa kodeissa on nykyään noin 40 neliömetriä asuinpinta-alaa yhtä asukasta kohden. Usein ihmisille on tilaa enemmän kuin tavaroille. Avarista ja pelkistetyistä asunnoista lähtökohtaisesti pitävät suomalaiset kärsivät yleensä liiasta roinasta nurkissaan. He haluaisivat lisäneliöitä säilytyskomeroille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen...

– Tavarasta ei haluta luopua, koska mietitään liiaksi siihen kerran uponnutta rahasummaa. Toisen perheenjäsenen tavaroista olisi toki helpompi luopua kuin omista, kun niihin ei liity samalla tavalla tunnearvoa ja muistoja, Tervonen kuvaa.

Vuoden 2018 Asuntomessut Porissa

Asukasbarometri paljastaa, että vaaleat sisustusratkaisut ovat tällä hetkellä kaksi kertaa suositumpia kuin tummasävyiset. Tummat värit ovat kuitenkin sisustuksessa vaalean perussävyn täydentäjinä halutumpia kuin kirkkaat värit, joita monet haluavat käyttää lähinnä vain pieninä lisämausteina.

Jonkinlainen äärilaita vaalean harmonian ihannoinnissa näyttäisi kuitenkin olevan saavutettu, ja suunta saattaa olla seuraavaksi pykälää rohkeampaan suuntaan.

Suomalaiset suurpiirteisiä viimeistelyssä

Moderni sisustustyyli  on tällä hetkellä selvästi suositumpi kuin romanttisklassinen sisustustyyli.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen...

– Perinteinen sisustustyyli ja vanhemmat huonekalut ovat suhteessa halutumpia alueilla, joissa on vanhempaa rakennuskantaa, kuten Helsingin keskustassa ja toisaalta maaseudulla, Tervonen kertoo.

Suomalaiset ovat kaiken kaikkiaan melko suurpiirteisiä asuntonsa sisätilojen viimeistelyn suhteen, ja kodissa riittää monelle se, että perusasiat toimivat. Eniten ollaan valmiita satsaamaan rahaa itselle mieluisaan asuinalueeseen, asunnon koosta ollaan jo valmiit tinkimään vähän enemmän, ja sisustus on sitten se joka joustaa eniten.

Suomen Asuntomessut on tutkinut useilla yli tuhannen vastaajan tutkimuskierroksilla suomalaista asumista vuosien 2018 ja 2017 aikana. Tutkimusten tiedonkeruun on toteuttanut Norstat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja