Mainos

Blair: Sotaan Irakia vastaan ei tarvita uutta YK:n päätöstä

Britannian pääministeri Tony Blair on antanut ymmärtää, että sotatoimien aloittamiseksi Irakia vastaan ei tarvita uutta YK:n päätöslauselmaa, kertoi brittilehti Financial Times tänään. Blair sanoi lehdelle myöntämässään haastattelussa kuitenkin, että sota Irakia vastaan ei ole väistämätön.

YK:n turvallisuusneuvoston viime kuussa hyväksymä Irak-päätöslauselma oli Blairin mukaan "sopimus". -Tehtiin sopimus, jossa todettiin, että Yhdysvallat, Britannia ja kaikki ne, jotka tuntevat vahvasti Saddamin ja joukkotuhoaseiden muodostaman uhan, ovat valmiit kulkemaan YK-tietä, kokoamaan kaikki yhteen ja sanomaan: "Hyvä on. Lähetetään sinne tarkastajat ja annetaan heille mahdollisuus suostua vaatimuksiin", Blair sanoi haastattelussa. -Vastavuoroisesti, jos hän tekee väärin, kun hänelle on annettu mahdollisuus tehdä oikein, niin me emme jätä asiaa silleen, Blair lisäsi.

Blairin mukaan on oltava "aika yksinkertainen", jos ei suhtaudu epäilevästi Irakin valmiuteen noudattaa YK:n päätöksiä. -Jos hän ei suostu yhteistyöhön: antaa vääriä tietoja tai estää pääsyn tarkastuspaikoille tai estää todistajien kuulemisen - niin se on päätöslauselma 1441:n rikkomus. -Ja siinä tapauksessa YK:n päätös on ymmärtääkseni selvä: on ryhdyttävä toimiin, Blair sanoi.

Financial Times tulkitsi tämän ja Blairin muut huomautukset "toistaiseksi vahvimmaksi" osoitukseksi siitä, että Blair ei pidä uutta YK:n päätöslauselmaa ehtona sotatoimien aloittamiselle Irakia vastaan. Samalla kannalla ovat monet Yhdysvaltain hallituksessa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.