Black Friday saa monet jouluostoksille – kaupan hyllyssä voi odottaa pettymys: "Todellinen ongelma tällä hetkellä"

Kaupat odottavat vilkasta Black Fridayta ja piristyvää joulumyyntiä 9:13
Mitä tuotteita ostetaan verkkokaupasta? Nostetaanko tuotteiden hintoja vain, jotta niitä voitaisiin laskea, kun Black Friday koittaa? Katso koko keskustelu videolta!

Millä mielin kaupat odottavat suurta ostospäivää, Black Fridayta? Tarjouspäivästä keskusteliin Uutisaamussa.

Tällä viikolla vietetään niin sanottua Black Weekiä, jonka tunnetuin alepäivä on perjantaina vietettävä Black Friday. Vuonna 2021 Black Friday on siis 26. marraskuuta. Black Friday -tarjouksia juhlitaan aina marraskuun neljäntenä perjantaina, vuonna 2022 Black Friday onkin siis perjantaina 25.11. Black Fridayn jälkeisenä maanantaina juhlitaan vielä yhtä tarjouspäivää, Cyber Mondayta.

Uutisaamun haastattelussa tiistaina 23.11. Black Fridaysta keskustelivat Power Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto sekä Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Saviluodon mukaan Black Friday on ottanut ison aseman alkavasta joulukaupasta. 

– Joka vuosi ollaan kasvettu aika lujaa, joten tämän vuoden odotukset ovat korkealla. Kasvua odotetaan tapahtuvan tänäkin vuonna Black Fridayna.

– Kyllähän tämä on se lähtölaukaus joulukauppaan. Black Friday on jo iso osa lahjojen hankintaa, Saviluoto summaa.

Pääekonomisti Kurjenojan mukaan joulumyynti on erityisen tärkeää tavaratalokaupoille ja erityiskaupoille. Jos myynti ei jouluna onnistu, tilanne voi olla krittinen. Vuonna 2020 joulumyynti jopa kasvoi koronasta huolimatta, ja Kurjenojan mukaan kasvua odotetaan tänäkin vuonna.

Komponenttipula vaivaa aika ajoin

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Saviluodon mukaan Black Fridayna kovassa huudossa on viihde-elektroniikka, kuten televisiot, kuulokkeet, pelikonsolit ja puhelimet. Myös kodinkoneet kiinnostavat.

– Moni tuoteryhmä on isossa roolissa tässä myynnissä.

Elektroniikkalaitteiden komponenttiketjujen toimitusvaikeudet ovat kuitenkin kiusallinen vaiva. Valmistajat eivät saa tarpeeksi komponentteja valmistaakseen tuotteita, mikä näkyy myös tuotteiden saatavuudessa.

– Ikävä kyllä, aika ajoin se näkyy. Toimitukset myöhästyvät yleensä jonkun verran, mutta tavaraa kuitenkin tulee koko ajan varastolle. Aika paljon pystytään ennakoimaan, mutta kyllä komponenttipula on ihan todellinen ongelma tällä hetkellä. Välillä se näkyy kaupan hyllyssä niin, että yksittäiset tuotteet saattavat olla hetken aikaa loppu, ja tulevat sitten taas myöhemmin. Tätä on jatkanut jo muutaman kuukauden ajan. 

Mitä tuotteita ostetaan verkkokaupasta? Entä kuinka paljon tuotteiden hintaa nostetaan vain, jotta niitä voitaisiin laskea Black Fridayksi? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat