Äiti-Dianan kuolema syöksi prinssi Harryn täydelliseen kaaokseen: "En tiedä, miten me kuninkaalliset pysymme järjissämme"

Britannian prinssi Harry kertoo kärsineensä "täydellisestä kaaoksesta" ennen kuin haki mielenterveysapua selviytyäkseen äitinsä, prinsessa Dianan kuoleman aiheuttamasta traumasta.

Harry kertoo Telegraph-lehdelle yrittäneensä vuosien ajan vain tukahduttaa tunteensa äidistään.

– Minun tapani käsitellä asiaa oli vain työntää pääni pensaaseen ja olla ajattelematta äitiäni ollenkaan, koska mitä apua siitä olisi? Siitä tulisi vain surulliseksi, eikä se toisi häntä takaisin.

Harry oli Dianan kuollessa vuonna 1997 vain 12-vuotias. Hän uskaltautui hakemaan apua vasta neljä vuotta sitten, saaden siihen tukea muun muassa isoveljeltään prinssi Williamilta.

– En ajatellut asiaa 20 vuoteen, ja sitten kaksi vuotta täyttä kaaosta. En tiedä, mitä vikaa minussa oli, Harry sanoo.

Harry sanoo kohdanneensa terapiassa sekä surun äitinsä menettämisestä että kuninkaallisen elämän paineet, joita julkisuudessa esiintyminen tuo.

– En oikeastaan tiedä, miten me (kuninkaalliset) pysymme järjissämme. Ei minulla ole mitään salaisuuksia, olen todennäköisesti muutaman kerran ollut hyvin lähellä täydellistä romahtamista.

Nyrkkeilykin auttoi

Harry palveli kymmenen vuoden ajan armeijassa ja kahteen otteeseen Afganistanissa. Hän sanoo, että vammoistaan toipuvien sotaveteraanien kohtaaminen auttoi häntä.

– Omat ongelmat pitää silloin panna syrjään, Harry sanoi.

Harry sanoo olleensa itse "ongelmatapaus" parikymppisenä, mutta arvioi saaneensa apua toisaalta terapiasta, toisaalta nyrkkeilystä.

– Kaikki sanovat, että nyrkkeily on hyväksi ja hyvä tapa purkaa aggressioita. Se pelasti minut, koska olin vähällä käydä jonkun päälle. Nyrkkeilyssä se oli helpompaa.

Prinssi William, hänen puolisonsa Kate ja Harry ovat mukana mielenterveyskampanjassa, jolla pyritään vähentämään mielenterveysongelmien leimaavuutta.

Harry kertoo haastattelussa havainneensa olevansa mukana "aika isossa kerhossa" ja kannustaa muitakin avautumaan.

– Me haluamme tehdä asiasta normaalin, niin että kuka vain voi istua alas kahville ja sanoa, "Tiedätkö, minulla on ollut todella paskamainen päivä. Voinko vain kertoa sinulle siitä?"

Lue myös:

    Uusimmat