Bildt: Ruotsin pitäisi tarjota joukkojaan Albaniaan

Päätös Nato-johtoisten joukkojen lähettämisestä Pohjois-Albaniaan pitäisi tehdä pikimmiten, ja Ruotsi voisi vauhdittaa rauhan palauttamista Kosovoon tarjoutumalla mukaan valmiusjoukkoihin, kirjoittaa maltillisen kokoomuspuolueen puheenjohtaja ja entinen Bosnian rauhansovittelija Carl Bildt Dagens Nyheter-lehdessä.

Hänen mukaansa Kosovon kriisi pitää ratkaista koko aluetta silmällä pitäen. On naiivia uskoa, että neuvottelut saadaan käyntiin, jos edellytyksiä vakaudelle ja kehitykselle ei ole Serbiassa eikä Albaniassa, Bildt kirjoittaa. Rauhan luominen alueelle ei hänen mukaansa ole mahdollista ilman Natoa. Siksi pitäisi nopeasti saada päätös sotilasjoukkojen sijoittamisesta Makedonian ja Albanian pohjoisosiin, jotta konflikti ei leviä entisestään.

Bildt katsoo, että joukkojen tulee pohjautua Natoon, mutta niiden kokoonpanon pitäisi olla laajempi. Ruotsin olisi päätöksenteon jouduttamiseksi tarjottava omia voimiaan valmiusjoukkoihin. Se, että Ruotsi ei ole Naton jäsen, ei puoluejohtajan mielestä rajoita maan mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat