Bikini fitness -urheilija ja sometähti Sonja Aiello kertoo: Näin käy keholle ja mielelle kisaviikonlopun jälkeen

Bikini fitness -urheilija ja sometähti Sonja Aiello raottaa – näin käy kropalle ja mielelle kisaviikonlopun jälkeen 1:18
Fitness -kisaaja Sonja Aiello kertoo, kuinka kroppa ja mieli reagoivat muutokseen kisaviikonlopun jälkeen.

Matka kisaviikonloppuun on fitness-kilpailijoille henkisesti ja fyysisesti raskas. Mielen ja kropan palautuminen äärimmilleen viedyn työn jälkeen voi osalle kisaajista olla vaikeaa.

Bikini fitness -urheilija ja sosiaalisen median vaikuttaja Sonja Aiello kisasi toista kertaa fitness-mestaruuksista Lahden Nordic Fitness Expo -tapahtumassa.

Aiellon mukaan osalle kilpailijoista voi jäädä suoritusasenne päälle kisaviikonlopun jälkeen. Aiello itse kokee pystyvänsä jättämään treenaamisen hetkeksi, ja hän on ollut viikon ilman salitreenejä.

Aiello kertoo, kuinka kroppa muuttuu kisapäivän jälkeen todella nopeasti.

– Kroppa on kuivatettu ja se on kireimmillään kisapäivänä. Heti kun syödään ja juodaan enemmän, kroppa kerää nestettä ja muuttuu, Aiello sanoo.

Aiellon mukaan on tärkeää tiedostaa, että kehonkuvan muutos voi ahdistaa. Valmentajan kanssa asiasta puhuminen on tällöin suuri apu.

– Jos ihan rehellinen olen, tottakai siihen pieni pelko liittyy. Oma peilikuva ja kehonkuva muuttuu, minultakin on 14 kiloa lähtenyt painoa. Se on hurja määrä, Aiello sanoo.

Kisaviikonlopun jälkeiseen aikaan liittyy riskejä

Aiellon mukaan kisadieetin aikaan syöminen on rajoitettua. Aiello itse söi kisamatkan aikana perusruoka-aineita, jotka sulavat hyvin, eivätkä turvota.

Viimeisten neljän viikon aikana ennen kisoja myös treenimäärät olivat suuria. Aiello treenasi 10-12 kertaa viikossa, jos lasketaan mukaan sekä salitreenit että aerobiset treenit.

Aiello sanoo, että kisaviikonlopun jälkeiseen aikaan liittyy paljon riskejä. Kilpailija voi jäädä suorittamaan ja jatkaa dieettiä. Tällöin kroppa ei pääse palautumaan.

Toinen ääripää on tapaus, jossa kilpailija on ollut pitkään dieetillä ja nälkä on kova. Ja sitten kun kilpailija saa ruokaa, syöminen voi jäädä päälle.

Aiellosta on tärkeää, että on hyvä valmentaja, jolla on selkeät ohjeet. Hän kertoo, kuinka kisan jälkeen voi syödä, mitä haluaa, mutta paino voi nousta nopeasti lyhyessä ajassa.

Valmentajalla täytyy olla terve suhtautuminen ruokaan

Aiello tiedostaa, että osalla kisaajista voi suhde ruokaan vääristyä. Hänen mukaan tässäkin asiassa valmentajan rooli on tärkeä. Kisaaja katsoo valmentajaa ylöspäin ja kuuntelee hänen ohjeitaan. Aiellosta valmentajalla täytyy olla terve suhtautuminen ruokaan.

– Valitettavasti on paljon ei niin fiksuja valmentajia tässäkin lajissa, Aiello sanoo.

Aiello ei itse pelkää, että hänelle jäisi fitness-kisaamisesta pysyviä jälkiä. Aiello kertoo, kuinka hänellä on hyvä valmentaja. Aiellosta juuri valmentajan on tehtävä kaikkensa, että kisaajan kroppa lähtee palautumaan ja ongelmat ehkäistään.

– Sillä on tosi suuri merkitys. Jos valmentaja jättää sut tyhjän päälle ja yksin, moni kisaaja ei tiedä, miten jatkaa. Jos kisaa ekaa kertaa, kisan jälkeinen aika ei ole tuttua, Aiello sanoo.

Fitness-lavoille jo 18-vuotiaana

Aiellon mukaan Fitness-kisaaminen ei sovi kaikille. Kisaajan täytyy nauttia esillä olemisesta ja pitää kurinalaisuudesta.

Itse hän astui kisalavalle ensimmäistä kertaa ollessaan vain 18-vuotias.

Nyt Aiello kertoo, kuinka Lahden kisaviikonlopusta syttyi suuri palo. Lahdessa hän pääsi kunnolla kisaamisen makuun, kun tie johti finaaliin asti.

Lahdessa Aiello sijoittui Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen yleisessä eli aikuisille suunnatussa sarjasa sekä juniorisarjassa viidenneksi. Aiellon kisaviikonlopun täydensi aikuisten suomenmestaruuskilpailujen neljäs sija.

Bikini fitness-kilpailija Sonja Aiello raottaa kisaviikonlopun jälkeistä aikaa – näin mieli ja kroppa reagoivat parrasvalojen sammuttua 4:32
Katso Sonja Aiellon koko haastattelu tältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat