Biden välivaalien tilanteesta: "Hyvä päivä demokratialle" – päättänee ensi vuonna asettuuko ehdolle presidentinvaaleihin

Yhdysvalloissa senaatista äärimmäisen tiukka kisa, mitä vaalitulos merkitsee Trumpille? Kirjeenvaihtaja kertoo tilanteen 6:29
Yhdysvalloissa senaatista äärimmäisen tiukka kisa, mitä vaalitulos merkitsee Trumpille? Kirjeenvaihtaja kertoo tilanteen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti kello 23 Suomen aikaan puheen välivaalien tilanteesta. Ääntenlasku oli vielä kesken Arizonassa, Georgiassa sekä Nevadassa myöhään Suomen aikaan.

Presidentti Biden aloitti puheensa sanomalla: ”Tämä päivä oli hyvä päivä demokratialle.” Päätellen Bidenin sanomasta hän vaikutti tyytyväiseltä siihen, että demokraatit ovat mahdollisesti pitämässä niukan enemmistön senaatissa.  

Vaikka kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu, Bidenin mukaan suurta republikaaniehdokkaiden nousua eli ”suurta punaista aaltoa” ei tapahtunut. Yhdysvalloissa republikaanit yhdistetään punaiseen väriin.  

Valmis yhteistyöhön

Biden kuitenkin totesi, että kävi miten kävi, hän olisi valmis yhteistyöhön republikaanien kanssa.

– Riippumatta lopullisesta vaalituloksesta, olen valmis työskentelemään republikaanien kanssa.

Presidentti aikoo kutsua molempien puolueiden edustajat Valkoiseen taloon keskustelemaan yhteistyöstä, kun G20-maiden kokous on pidetty.

G20-maiden kokous järjestetään 15.–16. marraskuuta Balilla, Indonesiassa.

Asettumisesta ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleihin, Biden totesi, että hän päättänee asiasta ensi vuonna.

Miksi Yhdysvaltain välivaalit ovat tänä vuonna erityisen merkittävät? 1:17
Miksi Yhdysvaltain välivaalit ovat tänä vuonna erityisen merkittävät?

Biden Venäjästä: "Heillä on todellisia ongelmia rintamalla"

Myös Ukrainan sota tuli esille Bidenin puheen jälkeen, kun medialla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä presidentille.

Bidenilta kysyttiin, että mitä hän ajattelee Venäjän ilmoituksesta vetäytyä Hersonista. Biden sanoi, että mielenkiintoista on se, että Venäjä odotti ilmoittamisensa kanssa siihen asti, että vaalit on käyty.

– Se todistaa sitä, että heillä on todellisia ongelmia rintamalla.

Lue myös:

    Uusimmat