Venäjän Shoigu määrännyt venäläisjoukot vetäytymään Hersonista Dnepr-joen itäpuolelle

"He sanoivat, että tulee tulva"– Hersonin asukkaat epätietoisia tulevaisuudesta 1:47
Katso myös: "Venäläiset sanoivat, että tulee tulva" – Hersonin asukkaat epätietoisia tulevaisuudesta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on määrännyt tänään venäläisjoukkoja vetäytymään Dnepr-joen länsirannalta itärannalle, kertoo Reuters. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että venäläiset vetäytyvät Hersonista, mikäli Venäjän sanoma pitää paikkansa. 

Brittilehti The Guardianin mukaan Shoigu sanoi tänään, että "joukkojemme henki ja terveys ovat aina etusijalla."

The Guardianin mukaan alla olevassa twiitissä Shoigu antaa vetäytymismääräyksen. 

Shoigun mukaan Venäjän hyökkäyssodan johtoon nimitetty kenraali Sergei Surovikin oli tehnyt "vaikean päätöksen" ja ehdottanut, että joukot vetäytyisivät Hersonista asettuen puolustusasemiin Dnepr-joen itärannalle, kertoo STT. 

STT uutisoi BBC:n tietojen pohjalta, että Surovikin olisi sanonut, että "näissä olosuhteissa järkevin vaihtoehto on järjestää puolustus Dnepr-jokea mukaillen." 

The Guardianin mukaan Surovikin oli kuitenkin lisännyt, että puolustaminen joen itärannalta ei ole helppoa, mutta se säästää kuitenkin "armeijamme hengen". Brittilehti kirjoittaa myös Surovikin sanoneen Shoigulle Venäjän tehneen kaikkensa varmistaakseen Hersonissa olevien siviilien evakuoimisen.

Surovikin vetosi päätöksessään myös vaikeaan logistiseen tilanteeseen Hersonissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak antoi Reutersille kuitenkin toppuuttelevan lausunnon pian Venäjän antaman vetäytymispäätöksen jälkeen.

– Ennen kuin Ukrainan lippu liehuu Hersonissa, ei ole mitään järkeä puhua Venäjän vetäytymisestä, Podoljak sanoi uutistoimistolle. 

Venäjä väläytellyt jo aiemmin vetäytymisaikeita Hersonista

Uutisoimme viime viikolla, että Venäjän on arvioitu valmistelevan vetäytymistä Hersonin kaupungista. Etulinjassa taistelevilta ukrainalaisilta kantautui viime viikolla kuitenkin toisenlaista viestiä.

Ukrainalaissotilaat väittivät Venäjän antavan vain ymmärtää valmistelevansa perääntymistä.

Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg totesi MTV Uutisille viime viikolla Venäjän vetäytymisaikeista, että tilanne "vaikuttaa kovin sekavalta". Lindberg kuitenkin arvioi, että evakuointiaikeet pitävät todennäköisesti paikkansa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin vaikea tilanne on Venäjän miehittämässä Hersonissa nyt – sotilasasiantuntija suorassa lähetyksessä 12:13
Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg arvioi 5. marraskuuta MTV Uutiset Livessä Hersonin tilannetta.

Venäjän on pelätty räjäyttävän Kahovkan vesivoimalan padon. 

Puolustusvoimain entinen tiedustelueversti Martti J. Kari arvioi STT:lle toissapäivänä, että hänen näkemyksensä mukaan Venäjän intresseissä ei mahdollisesti ole räjäyttää patoa.

Kari toimii nykyisin Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessorina.

Hersonin apulaisjohtaja kuoli aiemmin tänään

Aiemmin tänään Hersonista kantautui tieto Venäjän nimittämän kaupungin apulaisjohtajan Kirill Stremousov kuolemasta. Apulaisjohtajan kuoleman vahvisti hänen esimiehensä Hersonin kuvernööri Vladimir Salo.

Herson oli ensimmäisiä kaupunkeja, jonka Venäjä miehitti hyökätessään Ukrainaan helmikuun lopussa. 

Zelenskyin neuvonantajan nimen ulkoasua muokattu 9.11. kello 21.17 muotoon Myhailo Podoljak, ei Mykhailo Podolyak.



Lue myös:

    Uusimmat