Biden: Netanjahun toimet Gazassa vahingoittavat Israelia enemmän kuin auttavat

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kritisoi Netanjahun toimia Gazassa.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun lähestymistapa Israelin sotatoimiin Gazassa vahingoittaa Israelia, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden uutiskanava MSNBC:n haastattelussa.

Yhdysvallat on Israelin läheinen liittolainen ja ollut Israelin vankkana tukena, vaikka sen toimet Gazassa ovat saaneet voimakasta arvosteluakin osakseen. Bidenin vasemmistosiiven tukijat ovat puolestaan ilmaisseet pettymystään presidentin Israel-politiikkaan.

Demokraattipresidentin hallinto on viitannut kintaalla vaatimuksille Israel-tuen leikkaamisesta ja MSNBC:n haastattelussakin Biden sanoi, ettei ikinä jätä Israelia. Tästä huolimatta yhdysvaltalaispresidentin turhautuminen Netanjahun toimiin on lisääntynyt silmin nähden viime aikoina.

Biden tähdensi MSNBC:lle, että Netanjahulla on hänen mielestään oikeus puolustaa Israelia ja kohdistaa toimia äärijärjestö Hamasia vastaan. Bidenin mukaan Netanjahun tulisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota viattomiin ihmishenkiin, joita menetetään näiden toimien seurauksena.

– Mielestäni hän vahingoittaa Israelia enemmän kuin auttaa Israelia, Biden sanoi.

Biden: Asehanat eivät mene kiinni

Israel on uhannut hyökätä Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin, jossa on tällä hetkellä jopa 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat paenneet taisteluita muista osista kaistaa. Kaikkiaan Gazassa on asukkaita noin 2,4 miljoonaa.

MSNBC:n haastattelussa Biden ei tarjonnut selkeää näkemystä Israelin aikeisiin hyökätä Rafahiin. Häneltä kysyttiin, menisikö Israel liian pitkälle, jos se hyökkäisi Rafahiin.

Aluksi Biden antoi ymmärtää, että Rafahiin hyökkääminen ylittäisi rajan. Hän kuitenkin tähdensi heti perään, ettei ikinä jättäisi Israelia, eikä Israel voisi ylittää mitään rajaa, minkä jälkeen hän laittaisi kaikki asehanat kiinni Israelin suuntaan. Heti perään hän näytti kuitenkin jälleen muuttaneen mieltään ja antoi ymmärtää Israelin menevän mahdollisesti liian pitkälle esimerkiksi silloin, jos palestiinalaisten kuolonuhrien määrä kasvaisi toisella 30 000:lla.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskut ovat surmanneet Gazassa lokakuun alun jälkeen lähes 31 000 ihmistä. Hamasin hyökkäyksessä Israeliin lokakuun alussa kuoli Israelin mukaan noin 1 160 ihmistä.

Ei vahvistanut uutta Israelin-vierailua

Biden vältteli lauantaina ottamasta tarkemmin kantaa mahdolliseen uuteen Israelin-vierailuun. Biden vieraili maassa lokakuussa ja puhui tuolloin myös paikallisille päättäjille.

Presidentiltä kysyttiin, olisiko hän valmis vierailemaan uudelleen Israelissa ja puhuttelemaan maan parlamenttia knessetiä.

– Kyllä, Biden vastasi, mutta kieltäytyi sanomasta, onko häntä kutsuttu Israeliin.

Biden sanoi perjantain vastaisena yönä kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan, että Yhdysvallat aikoo avata tilapäisen sataman Gazaan avun toimittamista varten.

Gazaan perustettavan väliaikaisen sataman rakennustarvikkeita kuljettava Yhdysvaltain asevoimien tukialus lähti lauantaina matkalle Yhdysvalloista kohti Välimerta. Asiasta kertoi Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja (Centcom) viestipalvelu X:ssä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on kuitenkin arvioinut, että tilapäisen sataman avaaminen voi kestää jopa kaksi kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat