Biden: Netanjahu on tehnyt Gazassa virheen

Yhdysvaltain presidentti on ollut aiempaa kriittisempi Israelia kohtaan avustussaattueeseen tehdyn iskun jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvailee Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimia Gazassa virheeksi. Biden sanoi yhdysvaltalaisen Univision-televisiokanavan haastattelussa, ettei ole samoilla linjoilla Netanjahun kanssa sotatoimiin liittyen.

Hän myös kehotti Israelia usean viikon tulitaukoon, jotta Gazaan saataisiin toimitettua ruokaa ja lääkkeitä. Biden kertoi käyneensä asiasta keskusteluja Saudi-Arabian, Jordanian ja Egyptin kanssa.

– Ei ole mitään tekosyytä olla huolehtimatta näiden ihmisten lääkkeiden ja ruoan tarpeesta. Tämä täytyisi tehdä nyt, Biden sanoi viitaten Gazan siviilien tilanteeseen.

Yhdysvaltain presidentti on ollut aiempaa kriittisempi Israelia kohtaan sen jälkeen, kun Israel iski ruoka-apua kuljettaneeseen saattueeseen viime viikolla. Israelin asevoimien virheeksi myöntämässä iskussa kuoli seitsemän World Central Kitchen -avustusjärjestön työntekijää.

Biden kuvaili iskua törkeäksi. Hän kertoi viime viikolla puhelinkeskustelussa Netanjahulle, että Yhdysvaltain tuki riippuu siitä, onnistuuko Israel suojelemaan siviilejä Gazassa paremmin ja päästääkö se apua alueelle. 

Tämän jälkeen Israel ilmoitti avaavansa uusia väyliä avustuskuljetuksille ja vetävänsä joukkojaan pois eteläisen Gazan Khan Yunisin kaupungista.

Netanjahu ei kuitenkaan ole luopunut suunnitelmistaan tehdä maahyökkäys Rafahin kaupunkiin, jonne on paennut suuri määrä siviilejä muualta Gazasta. Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa hyökkäystä.

Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan 2:14

Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat