Biden hautasi ukrainalaisten haaveet pitkän kantaman raketinheittimistä, mutta mitä kalustoa presidentti oikein tarkoitti? Eversti Petteri Kajanmaa arvioi

Näin eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan tilannetta ja aseapua MTV Uutisille 7:27
Näin eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan tilannetta ja maan saamaa aseapua MTV Uutisille.

Venäjän joukot etenevät brittien tiedustelun mukaan hitaasti mutta varmasti Luhanskin alueella. Asiantuntijoiden mukaan Venäjä tavoittelee todennäköisesti koko Donetskin ja Luhanskin alueiden valtaamista.

Esimerkiksi Severodonetskin kaupungista käydään tällä hetkellä taistelua. Kaupungilla ei ole varsinaista strategiasta arvoa, mutta se on jäänyt rintamalinjaan syntyneen "pussin" perälle.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja eversti Petteri Kajanmaa uskoo Venäjän saavan kaupungin vielä haltuunsa.

– Hitaasti kortteli korttelilta ja voimakkaasti epäsuoraa tulta käyttäen Venäjä pyrkii lamauttamaan puolustusta ja etenee pikkuhiljaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että kaikki Venäjän valtaamat alueet vallataan vielä takaisin. Eversti Kajanmaa pitää Ukrainan presidentin lausumaa lähinnä tavoitteena.

– Se on poliittinen tavoite, jonka Ukraina on asettanut. Maa katsoo, että siellä on vielä sodankäyntikykyä ja se kykenee painostamaan ja uhmaamaan Venäjää.

– Teoriassa Ukrainan asevoimien kyky ei riitä ajamaan Venäjää pois.

Ukraina on pyytänyt länsimailta pitkän kantaman raketinheittimiä. Tähän mennessä maalle on jo annettu aiempaa järeämpää tykistöä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden heitti kuitenkin kylmää vettä ukrainalaisten toiveille ja sanoi, ettei USA anna Ukrainalle sellaista raketinheitinjärjestelmää, joilla voi iskeä Venäjälle.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Eversti Kajanmaan mukaan toistaiseksi ei ole selvillä, tarkoittiko Bidenin negatiivinen kanta koko järjestelmää vai ainoastaan kaikkien pisimmän kantaman raketteja, joilla voisi iskeä jopa 300 kilometrin päähän.

– Tätä samaa debattia käytiin sodan alkuvaiheessa, kun puhuttiin hävittäjien antamisesta. Uskon, että Biden ei halua ottaa riskiä, että Yhdysvallat tulisi vedetyksi osapuoleksi sotaan. Venäjä voisi sanoa, että iskitte venäläisiin asutuskeskuksiin, koska annoitte Ukrainalle aseita.

Katso koko haastattelu artikkelin videolta!

Lue myös:

    Uusimmat