Kartat sen kertovat: Ukrainan itäosissa käydään nyt ratkaisutaisteluita – näitä kahta kaupunkia Ukraina ei halua menettää: "Viimeinen pesäke"

Sodan painopiste on siirtynyt viime viikkoina Ukrainan itäosiin – tämä on hyökkäystilanne nyt 10:36
Sodan painopiste on siirtynyt viime viikkoina Ukrainan itäosiin – tämä on hyökkäystilanne nyt

Jos Ukrainan sodan tilannekarttaa katsoo juuri nyt, on siitä pääteltävissä selkeä asia: sota keskittyy tällä hetkellä vahvasti maan itäosiin.

Internetissä avoimeen dataan perustuvaa tilannekarttaa ylläpitävät John Helin ja Emil Kastehelmi vierailivat MTV Uutiset Livessä kertomassa, mitä kartoista voi päätellä.

Venäläiset uhkaavat tällä hetkellä vahvasti Ukrainan itäisiä huoltoyhteyksiä. Ukraina menetti pohjoispuolella vastikään tärkeän Lymanin kaupungin.

– Lymanin kaupunki oli Ukrainan viimeinen pesäke Donetskin pohjoispuolella, John Helin kertoo.

Emil Kastehelmen mukaan sodassa on tällä hetkellä käynnissä niin sanotun itäisen pullistuman ratkaisevimmat taistelut.

Mutta mitä Ukraina ei tällä hetkellä haluaisi menettää? Kastehelmi mainitsee kaksi kaupunkia.

– Severodonetsk ja joen toisella puolella oleva Lysytšansk ovat kaupunkeja, joista Ukraina pitää hyvin vahvasti kiinni.

– Venäläiset uhkaavat tällä hetkellä tämän kaupunkikeskittymän huoltoa. Sen lisäksi että siellä on siltoja poikki, myös huoltotiet ovat vahvasti tulivaikutuksen alaisena. 

Venäjä on oppinut paljon asioita

Kastehelmen mukaan viimeaikaisista tapahtumista on pääteltävissä, että Venäjä on oppinut esimerkiksi huollon, koordinaation ja yhteistoiminnan kautta paljon asioita.

– Muun muassa tykistötoiminta on ihan eri tyyppistä. Vaikuttaa, että sitä käytetään koordinoidummin ja massiivisemmin tukemaan maavoimien muita toimintoja, Kastehelmi kertoo.

Venäjän joukkokeskittymät ovat nyt myös huomattavasti tiiviimpiä kuin ne olivat esimerkiksi Kiovan itäpuolella sodan ensimmäisten kuukauksien aikana.

– Tässä haetaan selkeästi sotilaallista painopistettä, keskitetään joukkoja, keskitetään tykistöä, pyritään murtautumaan läpi ukrainalaisten linjoista, John Helin kertoo.

Minkälaista jalansijaa Venäjä oikein voi saada, ja mitä se on jo saavuttanut? Mitä Ukraina pystyy saavuttamaan? Katso Helinin ja Kastehelmen analyysi yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat