Bhutto vaatii Musharrafin eroa

Oppositiojohtaja on määrätty viikoksi kotiarestiin.

Pakistanin oppositiojohtaja Benazir Bhutto vaatii sotilasjohtaja Pervez Musharrafin eroa. Musharraf puolestaan pyrki rauhoittamaan ulkovaltojen pelkoja ja vakuutti, että maan ydinaseet ovat turvassa.

Bhutton mukaan hän ei missään tapauksessa voi toimia pääministerinä Musharrafin alaisuudessa. Samalla oppositiojohtaja vihjasi, että hänen kansanpuolueensa saattaa boikotoida tammikuuksi kaavailtuja parlamenttivaaleja.

- Hänen (Musharrafin) on aika poistua. Hänen on erottava presidentin tehtävistä, Bhutto sanoi Lahoressa, jonne hänet on asetettu kotiarestiin viikon ajaksi.

Arestilla viranomaiset pyrkivät estämään sen, että Bhutto johtaisi mielenosoitusmarssia Lahoresta Islamabadiin.

Bhutto valmistautuu jo tulevaan

Benazir Bhutto on jo ryhtynyt valmistelemaan itselleen myötämielistä liittoutumaa muista oppositiopuolueista.

- Haluan muodostaa liittoutuman, jonka ainoa päämäärä on demokratian palauttaminen Pakistaniin, hän sanoi.

Bhutto on aiemmin käynyt neuvotteluja vallanjaosta Musharrafin kanssa, mutta mitta näytti täyttyvän, kun presidentti julisti maahan poikkeustilan.

Perustuslain ulkopuoliset toimet herättivät kansainvälistä ärtymystä, ja ne on tuomittu laajasti. Muun muassa Kansainyhteisö antoi Pakistanille kymmenen päivää aikaa lopettaa poikkeustilan, tai se suljetaan järjestön ulkopuolelle.

Pakistan on tuominnut voimakkaasti Kansainyhteisön päätöksen.

Yhdysvaltain varaulkoministeri John Negroponte matkustaa Pakistaniin myöhemmin tällä viikolla painostamaan Musharrafia lopettamaan poikkeustilan.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat