Mainos

Berliinissä riidellään juutalaisvainojen muistojunasta

Berliinissä kiistellään kiivaasti siitä, mihin juutalaisvainoista muistuttava museojuna saa pysähtyä.

Saksan valtionrautatieyhtiö Deutche Bahn (DB) ei huoli junaa Berliinin päärautatieasemalle. DB perustelee päätöstään sillä, että vanhaan höyryjunaan rakennettu museo laukaisisi aseman savuhälyttimet, joita ei sen mukaan voi laittaa siksi aikaa pois päältä.

Juutalaisvainojunassa on höyryveturin perässä kaksi vaunua, joihin koottu näyttely kertoo natsien tappamista 12 000 lapsesta. Junanäyttely matkustaa eri puolilla Saksaa ja suuntaa lopuksi Auschwitziin Puolaan, jossa siihen voi tutustua toisen maailmansodan päättymisen muistopäivänä 8. toukokuuta.

DB suhtautuu junaan kaiken kaikkiaan nihkeästi. Se aikoo veloittaa näyttelyn järjestäjiltä kolmen euron kilometritaksan raiteittensa käytöstä ja lisäksi erilliset maksut asemilla vietetystä ajasta.

Pitkän painostuksen jälkeen rautatieyhtiö on antanut junalle luvan pysähtyä Berliinin esikaupunkialueella Grünevaldin asemalla, josta juutalaisia kuolemanleireille kuljettaneet junat aikoinaan lähtivät. Junan haluttaisiin kuitenkin pysähtyvän myös keskustassa, jossa useammat ihmiset näkisivät näyttelyn.

Saksan liikenneministeri Wolfgang Tiefensee on asettunut kiistassa näkyvästi näyttelyn järjestäjien puolelle. Hänen mielestään junan pitäisi päästä keskustaan ja Deutche Bahnin pitäisi maksaa takaisin 100 000 euroa, jotka se on toistaiseksi kerännyt muistojunalta raiteiden ja asemien käyttömaksuina.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.