BBC on julkaissut laajan artikkelin elämästä Suomessa matkapuhelinyhtiö Nokian kaatumisen jälkeen.
Artikkelissa kerrotaan, kuinka 2000-luvun alussa Nokia toimitti 40 prosenttia maailman matkapuhelimista. Samalla Suomi nousi Nokian matkapuhelinten myötä koko maailman tietoisuuteen.
Suomen rajojen sisäpuolella Nokian vaikutus talouteen oli vielä mahtavampi. Nokian talous kattoi neljänneksen koko Suomen taloudesta vuosina 1998-2007. Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb kutsuu Nokiaa edelleen taloudelliseksi ihmeeksi.
BBC kirjoittaa, että Nokian vaikutus oli Suomessa niin valtava, että kun työntekijöitä aletiin karsia, koko kansa oli kauhuissaan mahdollisista seurauksista. Jutussa on muun muassa haastateltu Tampereen kaupungin kaupunkikehityksen johtajaa Kari Kankaalaa. Hän sanoo, että Nokia oli selkäranka kaikelle.
– Yliopistot tukeutuivat yhteistyöhön Nokian kanssa, alihankkijat olivat riippuvaisia Nokiasta ja nuoret halusivat Nokialle töihin.
BBC:n jutussa kerrotaan, että Nokian kaatumisen myötä ja maailman talouslaman iskiessä Suomi ei ole noussut. Työttömyysprosentti hipoo 14-15. Laajempi huonovointisuus Suomen taloudessa jatkuu, eikä yrityksillä ole varaa palkata uusia työntekijöitä. Vanhatkin irtisanotaan.
Artikkelissa muistutetaan, että vaikka Nokia tunnettiin parhaiten nykyisin huonosti menestyvistä matkapuhelimista, on siitä kuitenkin yhä jäljellä verkkoliiketoimintaan keskittyvä yritys, joka on erittäin hyvin menestyvä globaali bisnes.
Suomi ylös pienten yritysten voimalla
BBC kertoo, että Helsingissä on kuitenkin jo merkkejä uuden yrityskulttuurin noususta. Nokian perintö jätti suuren määrän kykyjä ja lahjakkuutta maahan.
– Lahjakkuus ei todellakaan ole mennyt mihinkään. Nokian jäljiltä Suomessa on valtavasti korkean teknologian osaamista esimerkiksi ohjelmistopuolella, kertoo Nokialla aiemmin työskennellyt, ohjelmistosuunnittelija Tuomas Kytömaa.
BBC kertoo, että Suomessa kukaan ei enää usko, että Nokian kaltainen suuruus syntyisi uudelleen.
Suomalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että taloudellinen kasvu alkaa useista pienistä yrityksistä, start-upeista, uusien innovaatioiden kautta. Niistä Suomessa on jo hyviä, uusia esimerkkejä.
Koko artikkeli kannattaa lukea BBC:n sivuilta.