BBC: Kreikan rannikkovartiosto heitti siirtolaisia mereen kuolemaan

Kreikan rannikkovartiosto on BBC:n mukaan aiheuttanut jopa kymmenien siirtolaisten kuoleman Välimerellä kolmen vuoden aikana. Yhdeksän heistä heitettiin veteen tahallaan.

Kreikan hallitusta on jo pitkään syytetty siirtolaisten pakkopalauttamisesta ja heidän työntämisestään takaisin Turkkiin.

BBC on nyt ensimmäisen kerran laskenut Kreikan rannikkovartioston aiheuttamien kuolemantapausten määrän.

BBC analysoi selvityksessään kaikkiaan viisitoista vuosina 2020–23 sattunutta tapausta, joissa kuoli yhteensä 43 ihmistä.

Tapauksista ovat alun perin kertoneet Turkin rannikkovartiosto, kreikkalaiset tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt. BBC pystyi vahvistamaan neljä tapausta silminnäkijöiden kertoman perusteella.

Viranomaiset jahtasivat ja veivät merelle

Yhden hyytävimmistä tarinoista kertoi BBC:lle kamerunilainen mies, joka oli rantautunut Samoksen saarelle syyskuussa 2021.

Miehen mukaan Kreikan viranomaiset olivat jahdin jälkeen siirtäneet hänet ja kaksi muuta maahan pyrkijää Kreikan rannikkovartioston veneeseen, jossa tapahtumat saivat kauhistuttavan käänteen.

– He aloittivat [toisen] kamerunilaisen kanssa. He heittivät hänet veteen. Norsunluurannikon mies sanoi: "Pelastakaa minut, en halua kuolla"... mutta lopulta vain hänen kätensä oli veden yläpuolella. Hitaasti ne liukuivat veden alle, ja vesi nielaisi hänet.

Kamerunilaismies kertoi BBC:lle sieppaajien hakanneen häntä.

– Lyöntejä satoi päähäni. Oli kuin he olisivat lyöneet eläintä.

Tämän jälkeen rannikkovartiosto oli miehen mukaan työntänyt hänetkin veteen ilman pelastusliivejä.

Hän pystyi uimaan rantaan, mutta kahden muun ruumiit löydettiin Turkin rannikolta.

Eloonjääneen asianajajat vaativat Kreikan viranomaisia aloittamaan tutkinnan kaksoismurhasta.

Sitoivat kädet ja heittivät mereen

Somalialaismies kertoi BBC:lle Kreikan armeijan ottaneen hänet kiinni maaliskuussa 2021, kun hän oli saapunut Chioksen saarelle. Sen jälkeen armeija oli luovuttanut hänet Kreikan rannikkovartiostolle.

Miehen mukaan rannikkovartiosto oli sitonut hänen kätensä selän taakse ja pudottanut hänet sitten veteen keskellä merta.

– He halusivat minun kuolevan, mies sanoi BBC:n mukaan.

Mies sanoi selviytyneensä kellumalla selällään, kunnes toinen hänen käsistään vapautui sidoksesta. Hänet löysi lopulta Turkin rannikkovartiosto.

Avun pyytäjät lastattiin vuotaville pelastuslautoille

BBC:n analysoimista tapauksista eniten ihmishenkiä vaati syyskuussa 2022 sattunut välikohtaus.

85:tä siirtolaista kuljettanut vene joutui vaikeuksiin lähellä Kreikan Rodoksen saarta, kun sen moottori sammui.

Syyriasta kotoisin olevan Mohamedin mukaan siirtolaiset olivat pyytäneet apua Kreikan rannikkovartiostolta. Se kuitenkin palautti heidät Turkin vesille ja laittoi sitten pelastuslautoille.

Mohamedin mukaan hänelle ja hänen perheelleen annetun lautan venttiiliä ei ollut suljettu kunnollisesti.

– Aloimme heti upota, ja he näkivät sen... He kuulivat meidän kaikkien huutavan, ja silti he jättivät meidät, mies kertoi BBC:lle.

Miehen lapset kuolivat hänen mukaansa juuri ennen Turkin rannikkovartioston saapumista.

Ei päästetä rekisteröitymään

Kreikan lainsäädännön mukaan kaikki turvapaikkaa hakevat maahanmuuttajat voivat rekisteröidä hakemuksensa useilla saarilla erityisissä rekisteröintikeskuksissa.

BBC:n maahanmuuttajien tukijärjestön Consolidated Rescue Groupin avulla löytämät haastateltavat kertoivat kuitenkin, että heidät otettiin kiinni ennen kuin he pääsivät näihin keskuksiin.

Heidän mukaansa kiinniottajat toimivat ilmeisesti peitetehtävissä ilman virkapukua ja usein naamioituneina.

Rannikkovartiosto kertoo pelastaneensa henkiä

Kreikka on monille siirtolaisille väylä Eurooppaan. BBC:n mukaan viime vuonna Eurooppaan saapui meriteitse 263 048 maahanmuuttajaa, joista 41 561 – eli 16 prosenttia – Kreikkaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuhansia turvapaikanhakijoita on pakotettu laittomasti takaisin Kreikasta Turkkiin ja heiltä on evätty oikeus hakea turvapaikkaa.

Turkki allekirjoitti vuonna 2016 EU:n kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena oli estää siirtolaisten ja pakolaisten siirtyminen Kreikkaan. Vuonna 2020 se totesi, että ei voi enää panna sopimusta täytäntöön.

Kreikka on aina kiistänyt, että niin sanottuja "pushbackeja" tehdään.

Kreikan rannikkovartioston mukaan se työskentelee "väsymättömästi ja äärimmäisen ammattitaitoisesti, vastuuntuntoisesti sekä kunnioittaen ihmishenkiä ja perusoikeuksia". Lisäksi se sanoo noudattavansa täysin maan kansainvälisiä velvoitteita.

Rannikkovartioston mukaan se on vuosina 2015–2024 pelastanut 250 834 pakolaista tai maahanmuuttajaa 6 161 merellä sattuneessa tapauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat