BBC: Kiina erottaa systemaattisesti muslimilapsia vanhemmistaan Xinjiangissa – "Kutsuttava kulttuuriseksi kansanmurhaksi"

Kiina erottaa systemaattisesti muslimilapsia vanhemmistaan uiguurivähemmistön asuttamassa Xinjiangin maakunnassa, kertoo BBC keräämiensä tietojen pohjalta.

Länsimaat ovat pitkään arvostelleet Kiinaa ihmisoikeusloukkauksista ja tiukasta valvonnasta Xinjiangissa. Samaan aikaan kun satojatuhansia aikuisia on suljettu massiivisille uudelleenkoulutusleireille, Kiina on käynnistänyt mittavan kampanjan sisäoppilaitosten perustamiseksi lapsia varten, BBC kertoo.

Raporttia varten on haastateltu kymmeniä Turkkiin muuttaneita perheenjäseniä sekä käyty läpi julkisesti saatavilla olevia asiakirjoja. Pelkästään yhdessä kunnassa yli 400 lapsen molemmat vanhemmat on selvityksen mukaan viety joko leireille tai vankilaan. Lasten osalta viranomaiset arvioivat "keskitetyn huolenpidon" tarvetta.

Äärimmäisen valvonnan takia ulkomaisten toimittajien on mahdoton saada kokonaiskuvaa Xinjiangin tilanteesta. BBC on selvittänyt asiaa haastattelemalla Istanbulissa yli 50 vanhempaa ja isovanhempaa, jotka kertovat lastensa tai lastenlastensa kadonneen Xinjiangissa. Kaikki haastatellut kuuluvat uiguurivähemmistöön, jolla on vahvat kielelliset ja uskonnolliset siteet Turkkiin.

Tuhannet uiguurit ovat muuttaneet Turkkiin töiden, opintojen tai sukulaissuhteiden perässä. Moni on paennut Kiinan syrjivää politiikkaa ja syntyvyyden säännöstelyä. Viime vuosina pakeneminen Xinjiangista on kuitenkin käynyt vaikeammaksi viranomaisten tiukentuneiden otteiden vuoksi.

Tutkimus viittaa sisäoppilaitosten rakennusbuumiin

BBC:n teettämän tutkimuksen mukaan Xinjiangissa on laajennettu ja lisätty merkittävästi sisäoppilaitoksia, ja valtio on lisännyt valtuuksiaan huolehtia täysipäiväisesti isosta määrästä lapsia.

Vuonna 2017 päiväkoteihin rekisteröityjen lasten määrä maakunnassa kasvoi yli puolella miljoonalla. Kasvusta yli 90 prosenttia selittyi hallinnon tilastojen mukaan uiguurilasten sekä muiden muslimivähemmistöihin kuuluvien lasten osuudella.

Kiina perustelee sisäoppilaitoksia "sosiaalisen vakauden ja rauhan ylläpitämisellä". Uudelleenkoulutusleirien puolestaan on kerrottu kitkevän uskonnollista ääriajattelua.

Xinjiangin propagandaosaston johtava virkamies Xu Guixiang kiistää, että valtion pitäisi huolehtia isosta määrästä lapsia, jotka ovat jääneet ilman vanhempiaan.

–  Jos kaikki perheenjäsenet on lähetetty koulutettavaksi, silloin perheellä täytyy olla vakava ongelma, hän sanoi nauraen BBC:n haastattelussa.

–  En ole koskaan nähnyt sellaista tapausta.

Saksalaistutkija Adrian Zenzin tutkimuksen mukaan kouluista pyritään eliminoimaan uiguurin ja muiden paikallisten kielten käyttö.

–  Näyttö siitä, että vanhempia ja lapsia pidetään systemaattisesti erossa toisistaan, osoittaa mielestäni selvästi, että Xinjiangin hallitus yrittää kasvattaa uutta sukupolvea, joka on revitty irti alkuperäisistä juuristaan, uskonnostaan ja omasta kielestään, Zenz sanoo BBC:lle.

–  Mielestäni näyttö viittaa kehitykseen, jota on kutsuttava kulttuuriseksi kansanmurhaksi, hän summaa.

Lue myös:

    Uusimmat