BBC: Britannia muutti kantaansa venäläisistä olympialaisissa

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ja Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) päättivät viime vuoden lopulla, että Venäjän ja Valko-Venäjän tietyt urheilijat voivat osallistua kesällä järjestettäviin Pariisin olympialaisiin ja paralympialaisiin ilman kansallistunnuksia.

Päätös on kirvoittanut paljon vastustusta, mutta nyt Britannian hallitus on antanut järjestöjen päätökselle hyväksyntänsä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi tiistaina, että Britannian hallitus välitti KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachille ja IPC:n puheenjohtaja Andrew Parsonsille tukensa Venäjää ja Valko-Venäjää koskevasta linjauksesta.

Vielä runsas vuosi sitten Britannia vastusti urheiluministerinsä Lucy Frazerin johdolla vankasti venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden päästämistä Pariisiin. Viime vuoden helmikuussa Britannia ja yli 30 muuta maata, mukaan lukien Suomi, allekirjoittivat yhteisen julkilausuman, jossa ne puolsivat venäläisten ja valkovenäläisten kilpailukiellon jatkamista.

Britannian hallituksen mukaan tuoreessa kannanotossa ei ole kuitenkaan kyse täyskäännöksestä.

– Venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita, jotka edustavat maataan, ei pidä päästää kotimaisiin tai kansainvälisiin urheilukilpailuihin. Tämä kanta on edelleen voimassa, hallituksen tiedottaja sanoi BBC:n mukaan.

Britannian hallitus on tiettävästi tyytyväinen KOK:n ja IPC:n asettamiin ehtoihin, jotka koskevat venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista Pariisin kisoihin. Ehtoihin kuuluu, etteivät maiden urheilijat ole osoittaneet tukea Ukrainan sodalle. Kisakelpoisuus edellyttää myös sitä, etteivät urheilijat ole työsuhteessa maidensa puolustusvoimiin.

KOK antoi maaliskuussa arvion, jonka mukaan Pariisin olympialaisiin osallistuisi 36 venäläistä ja 22 valkovenäläistä urheilijaa.

Lue myös:

    Uusimmat