Päästetäänkö venäläisurheilijat mukaan olympialaisiin? KOK-pomolta paljon puhuva vastaus

Kansainvälinsen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach kommentoi tiistaina venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mahdollista osallistumista Pariisin olympialaisiin ensi vuonna.

Maiden urheilijat suljettiin lähes kaikesta kansainvälisestä toiminnasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Maaliskuussa KOK otti kantaa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden asemaan. Se esitti, että kansainvälisten lajiliittojen tulisi hyväksyä urheilijoiden paluu kilpailuihin tietyin reunaehdoin. Bach ei tuolloin ottanut suoraan kantaa urheilijoiden pääsyyn olympiakisoihin.

– On liian aikaista tehdä lopullisia päätelmiä, Bach sanoi tuolloin.

– Haluame olla mahdollisimman varmoja siitä, että teemme oikean ratkaisun.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat saaneet sittemmin osallistua neutraaleina urheilijoina muun muassa Aasian kisoihin, joista nämä ovat voineet kerätä pisteitä olympiakarsintoja silmällä pitäen. Päätös on aiheuttanut närää joissain maissa, joiden mielestä urheilijoille ei pitäisi siloitella tietä Pariisin olympialaisiin.

Tiistaina Bach kommentoi jälleen venäläisten ja valkovenäläisten tilannetta. Bach totesi, että urheilijoiden pitäisi päästä mukaan kansainvälisille kentille neutraaleina urheilijoina.

Bachilta kysyttiin urheilijoiden osallistumisesta olympialaisiin. Suoraa vastausta Bachilta ei saatu.

Tehtävämme on tuoda kaikki maailman urheilijat yhteen rauhanomaiseen kilpailuun. Velvollisuutemme on, että emme rankaise urheilijoita heidän maidensa hallitusten teoista, Bach sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat