Baltian sateenkaari-ihmisten asema murroksessa

Neljän vuoden aikana Latviassa lähes kaksinkertaistui niiden ihmisten määrä, jotka olisivat täysin sinut sen kanssa, että omalla lapsella olisi suhde samaa sukupuolta olevaan.

Baltian seksuaalivähemmistöjen tilanne on kohenemassa monin tavoin. Uudet lait parantavat samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia, ja asenteet liukuvat liberaalimpaan suuntaan.

Latviassa asenteet muuttuvat nyt selvästi nopeammin kuin muissa Baltian maissa.

Eurobarometri-kyselyn mukaan vuonna 2019 vain 18 prosenttia latvialaisista sanoi olevansa täysin sinut sen kanssa, että omalla lapsella olisi rakkaussuhde samaa sukupuolta olevaan ihmiseen. Vuonna 2023 näin sanoi 34 prosenttia eli lähes kaksinkertainen määrä ihmisiä.

Viisi vuotta sitten alle kolmannes latvialaisista vastasi, että heille sopisi, jos maan korkeimmassa poliittisessa virassa olisi seksuaalivähemmistön edustaja. Nyt näin vastasi yli puolet Latvian väestöstä.

Virossa samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli lailliseksi vuodenvaihteessa, ja ensimmäiset liitot solmittiin Viron yleisradion mukaan helmikuun alussa. Latviassa tulee heinäkuun alussa voimaan laki, joka sallii samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet. Toukokuussa Latvian parlamentti valitsi maan presidentiksi avoimesti homoseksuaalin Edgars Rinkevicsin.

Perustuslakituomioistuin käynnisti keskustelun

Asiantuntijan mukaan Latvian asenneilmaston nopea muutos liittyy vuosia kiivaana velloneeseen keskusteluun, joka on tehnyt vähemmistöjen ongelmia tutuksi suurelle yleisölle.

Professori Inta Mierina Latvian yliopiston yhteiskuntatieteiden laitokselta kertoo, että keskustelun käynnisti perustuslakituomioistuimen päätös vuonna 2020. Se linjasi, että myös naimattomat pariskunnat ovat lain silmissä perheitä, sukupuolesta riippumatta. Tämän jälkeen on nähty useita esityksiä, jotka pyrkivät korjaamaan lakeja linjauksen mukaisesti. Sateenkaariväen oikeuksia ajavat järjestöt ovat saaneet yhä enemmän tukea yhteiskunnasta.

– Aiempaa suurempi joukko poliitikkoja, julkisuuden henkilöitä ja yrityksiä antoi meitä tukevia lausuntoja, Kaspars Zalitis kertoo viime vuosien kampanjoinnista.

Zalitis johtaa Dzivesbiedri-liikettä, joka on ajanut lakiin parisuhteen rekisteröimisen mahdollisuutta.

Rinkevicsin nousu presidentiksi ei ehtinyt vaikuttaa eurobarometrin tuloksiin, sillä hänen ehdokkuutensa julkistettiin vasta viimeisimmän kyselyn jälkeen. Mierina ja Zalitis kuitenkin uskovat, että jatkossa suositun presidentin seksuaalinen suuntautuminen normalisoi homoseksuaalisuutta latvialaisten mielissä. Zalitis arvioi, että jos sama kysely tehtäisiin nyt, näkemykset olisivat vielä suvaitsevaisempia.

Mierinan mukaan Latvian yhteiskunnan liberaalia muutosta edistää myös se, että maahan palaa paljon latvialaisia, jotka ovat asuneet pitkään läntisessä Euroopassa tai Pohjoismaissa.

Latvia ja Liettua lähenevät Viroa

Eurobarometri näyttää, että viisi vuotta sitten virolaisilla oli Baltian sallivimmat asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Nyt Baltian maiden erot ovat kaventuneet.

Siinä, missä Virossa ja Latviassa samaa sukupuolta olevien liitot ovat tai tulevat pian olemaan laillisia, Liettuassa mies- tai naisparit eivät voi saada parisuhteelleen minkäänlaista virallista statusta.

Latviassa juridinen tilanne on juuri nyt monimutkainen. Vaikka samaa sukupuolta olevat parit eivät vielä voi rekisteröidä parisuhdetta, Mozaika-järjestö on auttanut kymmeniä pareja saamaan oikeuden päätöksen, jonka mukaan he ovat virallisesti kumppaninsa tai kumppanin lasten perheenjäseniä.

Baltian asenneilmasto on Eurobarometrin perusteella edelleen kaukana suomalaisesta. Suomessa 82 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevien seksuaalisessa suhteessa ei ole mitään väärää. Virossa samaa mieltä on 51 prosenttia, Liettuassa 42 prosenttia ja Latviassa vain 35 prosenttia.

Joulukuussa julkaistua Eurobarometria varten tehtiin kaikkiaan 26 399 haastattelua. Kussakin Baltian maassa haastatteluja tehtiin reilu tuhat viime vuoden huhti-toukokuussa.

Koulujen valistus yhä kuuma peruna

Eurobarometrista löytyy muutama kysymys, joissa Baltian väestön asenteet sateenkaari-ihmisiä kohtaan ovat liikkuneet konservatiivisempaan suuntaan. Nämä ovat lapsiin liittyviä kysymyksiä, jotka koskevat adoptio-oikeutta ja koulujen seksuaalikasvatusta.

Noin puolet Baltian maiden asukkaista hyväksyy sen, että kouluissa käsitellään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.

Iveta Kelle johtaa latvialaista Papardes zieds -järjestöä, joka organisoi kouluissa seksuaalikasvatustunteja ja tarjoaa opettajille alan koulutusta. Kellen tuntuma on, sateenkaari-ihmisten asemaan liittyvässä keskustelussa tulenarimpia ovat lapsiin kytkeytyvät kysymykset. Hän sanoo, että lasten seksuaalikasvatus nostatti viime syksynä kaksikin laajaa kohua. Syyskuussa Latviassa keskusteltiin opetusministeriön seksuaalikasvatusmateriaaleista ja vanhemmille tarkoitetusta kirjasta, joka neuvoi, miten kertoa lapsille seksuaalisuuteen ja kehoon liittyvistä asioista.

– Kirjassa käsiteltiin sitä, miten selittää asia lapselle, jos joku on korjannut sukupuoltaan. Tähän yhteiskunta ei ollut valmis, Kelle sanoo.

Hän kertoo, että kohun myötä jotkut kirjastot poistivat teoksen valikoimistaan ja poliisia pyydettiin tutkimaan, rikkooko kirja lakia.

– Minulle tapaus näytti, että tämä on poliittinen kysymys, jota jotkin puolueet hyödyntävät saadakseen ääniä, hän analysoi.

Kouluissa Papardes zieds -järjestö joutuu toisinaan neuvottelemaan järjestämiensä seksuaalikasvatustuntien sisällöstä.

– Joskus meille sanotaan, että voimme tulla, kunhan emme puhu homoseksuaalisuudesta. Me kysymme, mitä tehdä, kun lapset kysyvät aiheesta, Kelle kuvailee.

– Yleensä saamme lopulta tulla ja vastata kysymyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat