Mainos

Bagle-mato leviää Internetissä

Internetissä leviää uusi Bagle-A -niminen mato. Virustorjunta-alan yritykset kehottavat varomaan viestiä, jonka aihekenttä alkaa sanalla "Hi".

Tietokoneiden virustorjunta-alan yritykset ovat julkaisseet varoituksia uudesta Bagle-madosta, joka leviää internetissä.

Bagle-A- (W32/Bagle-A) lähti leviämään viikonvaihteessa Australiassa, ja siitä on vastaanotettu useita raportteja myös Britanniasta sekä muista maista.

-Myös Suomesta on tullut ilmoituksia Bagle-A:sta, kertoo tietoturva-asiantuntija Tuomo Liimatainen SurfFin Oy:stä.

Sähköpostin käyttäjiä varoitetaan sähköpostiviesteistä, joiden aihekenttä alkaa sanalla "Hi". Bagle-A on sähköpostin liitetiedostona leviävä mato.

-Liitetiedosto on satunnaisesti nimetty. Se voi vaikuttaa Windowsin laskimelta, mutta avaakin todellisuudessa tietoturva-aukon ja mahdollistaa saastuneeseen koneeseen tunkeutumisen, Liimatainen kuvaili.

Mato teeskentelee olevansa "teknisen" näköinen testiviesti ja yrittää huijata käyttäjät avaamaan vaarallisen liitetiedostonsa sekä avaamaan samalla pääsyn ajamaan vahingollista ohjelmakoodia laitteissa.

Bagle-mato on ohjelmoitu lopettamaan leviämisen tammikuun 28. päivänä, mutta Liimatainen veikkaa, että se on koeversio, jota seuraa uusi versio. Virustorjunta-alan yritykset ovat tehneet torjuntapäivityksiä Baglea vastaan.

Suomalaisesta F-Secure-tietoturvayhtiöstä arvioitiin illalla, että maailmanlaajuisesti viruksen saastuttamia tietokoneita olisi jo useita satoja tuhansia. Tämä on tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan todella paljon.

Yhtiö jäljitti Saksasta yhden viruksen hyödyntämän www-sivuston ylläpitäjän, joka ei ollut tietoinen siitä, että sen palvelimelle oli murtauduttu ja ruvettu käyttämään sitä osana viruksen hyökkäystä.

-Palvelimeen oli ottanut yhteyttä maailmalta satoja tuhansia saastuneita tietokoneita. Sivuston ylläpitäjä työskentelee nyt yhteistyössä viruksen torjuntatoimissa, Hyppönen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.