Baariin vielä ennen koronasulkua? Ylilääkäri vetoaa, että suomalaiset malttaisivat: "Tartuntaluvuissa mennään joka tapauksessa ylöspäin"

3:03
Kuinka tarpeellista etäopetukseen siirtyminen on? Asko Järvinen muistuttaa, ettei kouluissa ole juuri ollut tartuntoja.

Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina vieraillut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen vetoaa ihmisiin, etteivät he lähtisi kapakoihin ennen ravintoloiden sulkemista.

Asko Järvinen pitää hallituksen eilen julkistamia sulkutoimia perusteltuina.

Viime viikkoina tapausmäärät ovat lähteneet nousuun erityisesti Uudenmaan alueella. Valtaosa uusista tapauksista on helpommin tarttuvan sekä enemmän sairaala- ja tehohoidon tarvetta aiheuttavan muuntoviruksen aikaansaamia. Tartuntojen jäljitys on alkanut sakkaamaan. Teho-osastot uhkaavat ruuhkautua.

Suomessa oli eilen tehohoidossa 36 potilasta. Vaikka lukema ei sinänsä ole korkea, se on jo nyt tarkoittanut, että HUS-alueella muita leikkaustoimenpiteitä on jouduttu perumaan.

Lisäksi tehohoitoluvut laahaavat perässä, sillä vakavaan koronatautiin sairastunut ei heti joudu teho-osastolle. Osastohoidossa oli eilisen tietojen mukaan 158 koronapotilasta.

Älä ryntää kapakkaan

Merkit näyttävät huolestuttavilta, mutta tästä huolimatta koronasulku alkaa vasta maaliskuun 8. päivä. Vaikka esimerkiksi Restel sulkee baarinsa jo tästä perjantaista lähtien, Asko Järvinen vetoaa kansalaisiin.

– Jos ihmiset nyt ottavat tämän viestin vastaan ja uskovat, niin silloinhan riittää, että se (koronasulku) alkaa viikon päästä, Järvinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Me mennään joka tapauksessa tartuntaluvuissa ylöspäin seuraavat pari kolme viikkoa ainakin.

Mikäli ravintoloiden sulkemisesta pelästyneet ihmiset ryntäävät kapakoihin, tilanne voi vaikeutua entisestään.

Entä kuinka tärkeää on siirtää koululaisia etäopetukseen? Katso Asko Järvisen arvio yllä olevalta videolta.

Katso koko Viiden jälkeen -lähetys MTV-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja