HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen Ruotsin koronalinjasta: "He eivät halua sanoa sitä ääneen"

3:31
Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kommentoi Suomen ja Ruotsin koronatilanteita Kymmenen uutisissa maanantaina.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen uskoo, että koronaepidemian tartuntahuippuun on Suomessa vielä matkaa.

Tartuntamäärät kasvavat koko ajan samaan aikaan, kun epidemiahuippua koetetaan lieventää useilla rajoitustoimenpiteillä. Hallituksen rajoitustoimet tarkoittavat sitä, että epidemia tulee kestämään kauemmin.

– En näe mitään syytä muuttaa sitä arviota, jonka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki noin viikko sitten. Silloin tautihuippu menisi toukokuulle, jopa toukokuun loppua kohti, Kymmenen uutisissa vieraillut Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan vielä ei ole syytä hoppuilla hallituksen asettamien rajoitustoimenpiteiden purkamisen kanssa.

– Rajoituksia päästään purkamaan, kun epidemian huippu on selkeästi ohitettu.

Pahimmillaan Suomen tilanne voisi jatkua Tuomisen mukaan toukokuuta pidempäänkin. Tiedot koronapandemian etenemisestä joidenkin Euroopan maiden osalta evät ole järin lohduttavia.

Suomessa oli maanantai-iltaan mennessä 1 352 varmistettua koronavirustartuntaa. Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli 143, joista 49 tehohoidossa. Kuolemantapauksia oli 13.

Ruotsilla erilainen tie

Länsinaapurissa Ruotsissa koronavirukseen suhtautumien eroaa huomattavasti monista muista Euroopan maista, joissa ihmisten liikkumista rajoitetaan rankalla kädellä.

Ruotsissa ihmiset elävät lähes tavalliseen tapaan, vaikka tautitapausten määrät ovat selvästi Suomea hurjemmat. Maanantai-iltaan mennessä varmistettuja tapauksia oli Ruotsissa yli 4 000 ja kuolemantapauksia 146.

Siinä missä Suomi on Euroopan monien muiden maiden tavoin humanitäärisellä terveyttä ja ihmishenkeä tukevalla linjalla on Ruotsi valinnut toisenlaisen tien.

– Kyllä minulle näyttäytyy, että Ruotsi on valinnut taloutta tukevan tien. He eivät vain halua sanoa sitä ääneen, Tuominen latasi.

Ruotsin erilainen linja on aiheuttanut runsaasti ihmetystä myös kansainvälisessä lehdistössä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja