Mainos

F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Ayrton Sennan kuolema yhä kova paikka – F1-legenda itki kesken haastattelun

5:28

F1-mestaria Emerson Fittipaldia järkyttää yhä ystävänsä Ayrton Sennan kohtalo. Sennaa muistellessaan hän purskahtaa itkuun kesken haastattelun.

Senna sai surmansa Imolan F1-kilpailussa vappupäivänä 1994. Fittipaldi oli samana päivänä ajamassa Indy-testiä.

– Olin testaamassa Indianapolisia varten. Sitten tiimimanagerini sanoi, että perheeni soittaa. Tiesin heti, että jotain vakavaa olisi tapahtunut. Vaimoni kertoi, että Ayrton on kuollut. Olin shokissa. Lopetin testin ja menin kotiin, Fittipaldi muistelee Beyond the Grid-podcastissa.

Senna oli F1:n kolminkertainen maailmanmestari ja lajin merkittävin tähti.

– Minulle Ayrton oli kuolematon. Hän oli sellainen, joka ei voinut kuolla kilpa-autossa, toteaa Fittipaldi purskahtaen itkuun.

Sennaan Fittipaldi tutustui jo 1970-luvun puolivälissä, kun tämä oli vielä tuntematon teinipoika. Fittipaldi oli silloin jo kaksinkertainen maailmanmestari.  

– Hän tuli katsomaan 14-15 vuotiaana testejäni Interlagosissa isänsä kanssa. Hän oli ujo. Ei kysynyt mitään. Katseli vain, Emerson muistelee ensitapaamistaan Ayrtonin kanssa.

Senna raivasi tietään F1-sarjaan pienemmissä luokissa. Fittipaldikin auttoi häntä eteenpäin.

– Esittelin Ayrtonin Itävallassa F1-varikolla muille 1982, silloin minulla oli yhä Fittipaldi-talli. Sanoin, että tässä on Ayrton. Tulevaisuuden maailmanmestari. Hän ajoi Formula Ford -sarjassa. Voitti kaiken, muistelee Fittipaldi haikeana.

Vuotta ennen Sennan kuolemaa Emerson ja Ayrton viettivät yhdessä aikaa Phoenixissa, Yhdysvalloissa, missä Emerson oli testaamassa Indy-kalustoaan. Emersonin mukaan Senna oli närkästynyt median negatiivisesta asenteesta. Emerson oli urallaan kärsinyt ”vastaavasta ongelmasta”.

– Ayrton valitteli silloin Phoenixissa median kirjoittelua hänestä. Sanoin hänelle, ettei hänen kannattaisi lukea mediaa. Voit vaikuttaa vain ajamalla kovempaa ja voittaa kisoja.

Fittipaldi painottaa, ettei medialle voi mitään ja yritti tolkuttaa sitä Sennallekin.

– Sinua kritisoidaan, vaikka olisit täydellinen. Se vie keskittymistäsi pois. Häiritsee henkisesti. Kaikissa urheilulajeissa on näin.

Senna olisi Fittipaldin mukaan halunnut kilpailla Indianapolisissa.

– Nigel Mansell oli menossa Indianapolisiin ja sanoin Ayrtonille: ”Voitko kuvitella, että Indy 500 -kilpailuun starttaisivat Nigel Mansell ja Ayrton Senna? Siihen Ayrton sanoi, että ”okei, hyväksyn testin”, Fittipaldi paljastaa.

Senna kokeilikin Emersonin Indy-autoa, mutta päätti jatkaa kuitenkin Formula ykkösissä. Fittipaldi on vakuuttunut, että Senna olisi nähty Indianapolisissa, jos olisi jäänyt henkiin.

– Hän olisi halunnut ajaa Indianapolisissa. Kun Ron Dennis näki hänen olevan tosissaan, tarjosi Ron hänelle sopimusta McLarenilta ja Indy jäi sitten siihen. Olisi ollut hienoa, jos Ayrton olisi ollut tiimissäni, Fittipaldi toteaa.

Fittipaldi voitti F1-mestaruuden 1972 ja 1974. Indianapolisin hän voitti 1989 sekä 1993 ja IndyCar-mestaruuden 1989.

3:01

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja