Avokonttorista paljastui yllättäviä terveyshyötyjä – oletko huomannut saman?

8:21

Avokonttoreissa ilman sermejä työskentelevät henkilöt näyttävät olevan paremmassa kunnossa ja vähemmän stressaantuneita kuin suljetuissa ja yksityisemmissä toimistoissa töitä tekevät kollegansa, uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Miten onnistuu pehmeä paluu lomalta töiden pariin? Asiasta videolla keskustelevat Työterveyslaitoksen johtaja Kirsi Ahola sekä kokki Henri Alén.

Avokonttorissa työskentely voi vaikeuttaa keskittymistä ja altistaa virheiden tekemiselle. Tuore yhdysvaltalaistutkimus kuitenkin paljastaa suositusta työskentelyratkaisusta hyviä puolia työntekijän terveyteen.

Vertailussa eri ympäristöissä työskentelevien terveys

Occupational & Environmental Medicine -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa yhdysvaltalaistutkijat kertovat, miten tarkkailivat 231 valtion työntekijää. Osa heistä teki töitä omassa toimistossaan, osa avokonttorissa ja osa matalissa kopeissa, joiden sisällä ihmistä ei nähnyt, ellei tämä seissyt.

Kolmen päivän ja kahden yön ajan tutkijat mittasivat työntekijöiden aktiivisuutta ja sydänkäyriä sekä pyysivät heitä vastaamaan mielialaa kartoittaviin kysymyksiin.

Avokonttori lisää aktiivisuutta ja vähentää stressiä?

Tietojen keräämisen ja analysoinnin jälkeen tutkijat huomasivat, että avokonttorissa työskentelevät olivat fyysisesti 20 prosenttia aktiivisempia kuin kopeissa työskentelevät kollegansa ja 32 prosenttia aktiivisempia kuin omassa toimistossa työskentelevät.

Avokonttoreissa työskentely näytti lisäksi laskevan työntekijöiden stressitasoja. Aktiiviset avokonttorityöntekijät olivat 14 prosenttia vähemmän stressaantuneita kuin paljon istuvat verrokkinsa.

Muutama mahdollinen selitys

Tutkimusta tehnyt Esther Sternberg University of Arizona Institute on Place and Wellbeing -instituuista spekuloi, että syy yhteyden takana saattaa olla aktiivisempien henkilöiden taipumus työskennellä konttoreissa, joissa yksityisyyttä on niukalti.

Toinen vaihtoehto on, että avokonttoreissa ihmiset liikkuvat paljon esimerkiksi puheluita soittaakseen tai ryhmäpalavereita pitääkseen.

– Tämä lisäys fyysiseen aktiivisuuteen on merkityksellistä terveyden kannalta, sanoo Sternberg The Guardianin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja