Avin tarkastajat huomasivat huijauksen mentävän aukon – MTV sai pöytäkirjat koronapassin käyttöä koskevista tarkastuksista

1:02
Näin otat koronapassin käyttöösi 60 sekunnissa.

Aluehallintoviraston tarkastajat huomasivat joidenkin ravintoloiden toiminnassa riskin koronapassin osalta, kun pääkaupunkiseudun ravintoloissa tehtiin pistokokeita koronapassin käytön tarkastamiseksi.

MTV Uutiset tutustui aluehallintoviraston tarkastuspöytäkirjoihin viikonlopun ravintolatarkastuksista.

Pöytäkirjoissa kahden ravintolan kohdalla niitä ohjeistettiin tarkastamaan koronapassit jatkossa QR-koodia lukevan kännykkäsovelluksen avulla. Näin olisi tarkoitus estää huijaaminen ja toisaalta suojata asiakkaiden terveystietoja.

Tarkistivat koronapassit ilman lukulaitetta

Aluehallintovirastosta kerrotaan MTV Uutisille, että kyseessä olivat tapaukset, joissa toisessa ravintolan järjestyksenvalvoja ja toisessa ravintolan vastaava hoitaja eivät käyttäneet kännykkää ja siihen ladattua koronatodistuksen lukijaa koronapassin tarkastamiseksi. Sen sijaan he tarkastivat koronapassia koskevat tiedot silmämääräisesti.

Aluehallintovirastolta kerrotaan, että toimintatapa altisti huijaukseen tai erehdyttämiseen, koska koronarokotteista tai sairastetusta taudista tehdyn tiedoston pystyy väärentämään, että se paljaalla silmällä näyttää aidolta. Lisäksi toimintatapa johti siihen, että henkilön terveydentilasta paljastuu ravintolalle enemmän kuin on välttämätöntä. Ravintolalle olennainen tieto on vain se, täyttääkö henkilö koronapassin kriteerit.

– Ei kuulu vastaavalle henkilölle, että onko henkilö sairastanut koronan kuuden kuukauden aikana, aluehallintovirastosta todetaan.

Anniskeluravintolassa päihtynyt henkilö, toisessa tappelu

Tarkastuksissa painotettiin koronapassia, mutta puututtiin myös muihin ongelmiin havaitessa. Muutamissa ravintoloissa oli ongelmia koronasuunnitelman puuttumisen tai sen puutteiden kanssa. Lisäksi eräissä paikoissa henkilökunnalla ei ollut esittää alkoholin anniskeluun liittyviä asiakirjoja.

Eräässä ravintolassa oli huomauttamista alkoholimainonnasta. Toisessa anniskelupaikassa havaittiin ja sieltä poistettiin selvästi päihtynyt henkilö, joka poistettiin anniskelualueelta.

Sunnuntai-illan villein tapaus sattui luultavasti espoolaisravintolassa, jossa tarkastajat osuivat paikalle kesken kahden henkilön välistä käsikähmää. Tappelupukarit poistettiin ravintolasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja