Väärennettyjä koronapasseja kaupitellaan verkossa – hintaa jopa 500 euroa

1:02
Näin testaat koronapassia älypuhelimellasi 60 sekunnissa

THL:n Aleksi Yrttiahon mielestä yksittäiset väärennökset eivät ole kokonaisuuden kannalta kovin merkittävä asia. Salausavaimen vuotamista selvitellään EU-tasolla.

Tivin saamien tietojen mukaan verkossa myydään koronapasseja, jotka on tehty käyttäen Saksasta vuotanutta salausavainta.

Myynti-ilmoitusten perusteella koronapassin hinta on 500 euroa. Kymmenen passin ostajalle tarjotaan alennettua hintaa, mikä on 300 euroa passilta.

Tivin toimitus on todennut myynti-ilmoituksessa esitellyn passin toimivaksi koronapassin lukusovelluksella.

F-Securen Mikko Hyppönen kommentoi lauantaina Iltalehdelle, että koronapassin väärentäminen on käytännössä mahdotonta. Nyt myynnissä olevat passit eivät kuitenkaan teknisesti ole väärennöksiä, sillä passit on ilmeisesti luotu käyttäen virallista koronapassin salausavainta.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo Tiville, että THL on tietoinen asiasta.

– Olemme havainneet asian ja seuraamme tilannetta Traficomin ja viranomaisten kesken. Olemme myös yhteydessä EU:n kanssa ja yritämme löytää ratkaisua.

Yrttiaho ei pysty vahvistamaan, että salausavain olisi vuodettu nimenomaan Saksasta.

– Nettikeskustelut tosiaan viittaavat siihen, että avain olisi vuotanut Saksasta, Yrttiaho toteaa.

Väärennöksiä käydään läpi EU-tasolla

Yrttiahon mielestä avaimen vuotaminen on harmillista erityisesti nyt, kun koronapassi on juuri otettu käyttöön Suomessa. Hän ei kuitenkaan usko väärien passien myymisen jäävän pitkäaikaiseksi ongelmaksi.

– Tämän ei pitäisi olla este yhteiskunnan avaamiselle. Yksittäiset väärennökset eivät ole niin merkittäviä asia.

Yrttiaho kertoo, että mikäli avaimen todetaan vuotaneen Saksasta, THL pystyy maakohtaisesti perumaan avaimen hyväksynnän. Mikäli avain perutaan, kaikki kyseisellä avaimella tehdyt koronatodistukset lakkaavat toimimasta Suomessa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että saksalaiset koronatodistukset eivät enää kelpaisi Suomessa.

– Ensin on hyvä käydä EU-tasolla läpi, miten asian kanssa toimitaan, ettei tule ikäviä sivuvaikutuksia. Ylireagointi ei auta koronaviruksen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja