Avilta raskasta tekstiä Joensuun tapauksesta: Sosiaalityö etänä on harvoin lapsen edun mukaista

Miksi Joensuussa kuollutta 4-vuotiasta ei otettu huostaan 8:14
Joensuussa epäillyn murhan uhriksi joutunut 4-vuotias poika palautettiin kotiinsa vain vähän ennen kuolemaansa. Miksi lastensuojelu epäonnistui?

Joensuussa väkivaltaisesti kuolleen nelivuotiaan tapaus toi esille sen, että vaikka lapsi oli tavannut monia lastensuojelun edustajia, ei hän ollut koskaan tavannut kasvotusten vastaavaa sosiaalityöntekijäänsä. 

Vastaava sosiaalityöntekijä oli ollut lapseen yhteydessä vain etäyhteydellä. Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ärähti ratkaisusta ja painotti, että tapaamiset tulisi tehdä kasvokkain, lapsen luonnollisessa elinympäristössä, jotta esimerkiksi lapsen elinolosuhteita, turvallisuutta sekä vuorovaikutusta lapsen ja hänen läheistensä välillä voidaan arvioida.

– Etätapaaminen jättää piiloon monia sellaisia elementtejä, joiden havaitseminen ja arviointi on välttämätöntä lasta koskevassa päätöksenteossa. Luottamuksellisen suhteen syntyminen edellyttää riittävää läsnäoloa, lapsen tuntemista ja kuulemista, sosiaali- ja terveydenhuoltoyksikön päällikkö, ylitarkastaja Sari Vainikainen Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

– Etänä tehty sosiaalityö on vain harvoissa, huolella harkituissa tilanteissa lapsen tarpeiden ja edun mukaista, Vainikainen jatkaa.

"On tunnettava lapsi henkilökohtaisesti"

Vaikka lasta oli tavannut joukko muita lastensuojelun edustajia, kiinnittää Vainikainen huomiota siihen, että vastaavalla sosiaalityöntekijällä on kokonaisvastuu ja keskeinen toimivalta lasten asioissa. 

Hän on vastuussa sellaisista merkittävistä päätöksistä kuin esimerkiksi kodin ulkopuolelle sijoittamisesta tai kotiutumisesta.

– Sosiaalityöntekijä tekee päätökset, ja hänellä on oltava riittävä tieto ja tuntemus lapsesta, jotta hän voi tehdä lapsen elämää koskevia päätöksiä, Vainikainen sanoo.

Vainikaisen mukaan eri ammattiryhmät voivat täydentää lapsen ympärillä olevaa osaamista, mutta nimenomaan lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle on nimetty tiettyjä tehtäviä suoraan laissa eikä niitä voi hoitaa kukaan toinen. 

– Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän on tunnettava lapsi henkilökohtaisesti ja oltava perillä hänen asioistaan ja olosuhteistaan siten, että kykenee järjestämään lapselle riittävästi tukitoimia, varmistamaan hänen turvallisuutensa ja turvaamaan hänen kasvuaan ja kehitystään lastensuojelulain tarkoittamalla tavalla. 

Selvisikö avin selvityksessä jotain kohtaa tai seikkaa, josta voisi ajatella, että sen toimiminen tai korjaaminen ajoissa olisi voinut pelastaa lapsen hengen? Tähän Vainikainen ei ota kantaa.

Aluehallintovirasto on antanut asiassa ratkaisunsa eikä sen tehtävä ole pohtia "jos"-kysymyksiä. Aluehallintovirasto ohjaa toimijoita, että asiat voidaan tulevaisuudessa tehdä paremmin ja suojella suojelun tarpeessa olevia lapsia niin, että jokainen taho yhteiskunnassamme kantaa siitä oman vastuunsa, Vainikainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat