Avarnin vartijat pieksivät miestä metsässä – näin julmuutta seliteltiin poliisille: "Eihän kukaan tykkää, että korvan juuressa huudetaan"

Vartijat pahoinpitelevät miehen Tikkurilassa 2:37
Järjestyksenvalvojat kuvasivat itse videolle, kun uhria pahoinpideltiin julmasti. Varoitus: Video voi järkyttää.

Poliisin esitutkintamateriaali valottaa, miten törkeistä väkivaltarikoksista syytetyt Avarnin järjestyksenvalvojat suhtautuvat itse tekoihinsa.

Pääkaupunkiseudulla toimineita turvayhtiö Avarnin järjestyksenvalvojia koskevassa suuressa väkivaltarikosvyyhdissä tuli jälleen tällä viikolla julki uutta järkyttävää videomateriaalia.

Syytettyjen itsensä kuvaama haalarikameratallenne paljastaa, miten pyörävarkaaksi epäilty mies raahattiin viime vuoden joulukuussa Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan metsikön laitaan pahoinpideltäväksi.

Videolla mies kaadetaan maahan ja yksi järjestyksenvalvojista uhkaa miestä kuristamisella. 

Tämän jälkeen sama järjestyksenvalvoja painaa kädellään miehen kaulaa ja toisella suuta, jotta tämä ei huutaisi apua.

Toinen järjestyksenvalvoja pitää miestä paikallaan ja kolmas lyö miestä useita kertoja teleskooppipampulla jalkoihin. Iskut eivät videolla näy, mutta äänet kuuluvat.

Lyöjä toteaa iskujen lomassa lakonisesti, että "annetaan vielä yksi tasoittava toiselle puolelle".

– Opi olemaan, yksi vartijoista komentaa.

– Opin olemaan, uhri vastaa.

– Seuraavalla kerralla et vittu sano sanaakaan, vartija sanoo.

– En sano. En saa happea. Mitä vittua mä olen tehnyt teille, uhri parahtaa lopuksi.

Tämän jälkeen miestä lyödään vielä kasvoihin. Järjestyksenvalvojat jättävät miehen lumihankeen ja poistuvat paikalta.

Kolmea tilanteessa ollutta järjestyksenvalvojaa syytetään tapahtumien takia törkeästä pahoinpitelystä.

"Seuraava kysymys"

Oikeudenkäynnin myötä julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintamateriaalista valkenee, miten työvuoronsa aikana asiakasta riepotelleet nuorukaiset itse suhtautuivat tapahtuneeseen.  

Uhria kuristamisella uhannut järjestyksenvalvoja käyttäytyi kuulustelupöytäkirjan mukaan poliisilaitoksella kuin ammattirikollinen.

Hän ei kommentoinut tapahtumia lainkaan.

– Seuraava kysymys, mies vastasi miltei jokaiseen kuulustelijan tiedusteluun.

Mies väitti myös, ettei muista tapahtumia.

Poliisi: Joku järjestyksenvalvojista sanoo videolla "auto" ja "käänty poispäin" ja samassa yhteydessä sinä peität kohdehenkilön kasvoja suun sekä nenän aluetta käsillään ja näyttää, että kohdehenkilö ei saa hengitettyä kunnolla. Mikä tämän toiminnan tarkoitus on ollut?  

– Seuraava kysymys.

Vuonna 1999 syntynyttä miestä syytetään Avarnin järjestyksenvalvojia koskevassa rikosvyyhdissä myös lukuisista muista vastaavista väkivallanteoista. Uhreja on kaikkiaan 14. Syyttäjät vaativat hänelle kovinta rangaistusta.

"En halua olla osallisena"

Toinen tilanteessa ollut järjestyksenvalvoja katsoi, ettei ollut itse tehnyt tilanteessa mitään väärää, vaikka kollegat pahoinpitelivätkin maahan painettua uhria.

Kyse oli järjestyksenvalvojasta, joka piti uhria paikallaan hallintaotteessa, kun kaksi muuta teki tälle julmaa väkivaltaa.

Mies kertoi ottaneensa kohdehenkilön hallintaotteeseen sen jälkeen, kun tämä oli itse alkanut huutaa ja rimpuilla. 

Järjestyksenvalvoja kertoi toimineensa näin, koska ajatteli, että mieltä oltaisiin ottamassa kiinni.

Mies väitti, että huomasi vasta tapahtumien tuoksinassa, että toinen työkavereista kuristi miestä ja piti kättä tämän suulla. Teleskooppipampun iskuja hän ei kertomansa mukaan nähnyt, vaikka piti uhria paikoillaan kollegan jaellessa iskuja vieressä.

Järjestyksenvalvoja sanoo, että lähti itse pois tilanteesta heti kun huomasi, että uhria kuristetaan. 

Videolta näkyy silti, että kaikki järjestyksenvalvojat nousevat uhrin kimpusta samoihin aikoihin. Yksi jopa toteaa tilanteessa ääneen, että "no niin, se oli siinä".

Mies koki, että toimi tilanteessa itse sääntöjen mukaan.

Kuulusteleva poliisi tiedusteli, miksi mies ei puuttunut työkavereidensa ylilyönteihin.

– En oikein osaa sanoa tai tiedä miksi en puuttunut. Tiesin, että en halua olla osallisena ja sen takia lähdin pois, mies vastasi.

Tarkoituksena antaa opetus

Kolmas tilanteessa olleista järjestyksenvalvojista kertoi tapahtuneesta suhteellisen avoimesti. Hän muun muassa tunnusti poliisille suoraan, että löi uhria teleskooppipampulla useampaan kertaan. 

Hän kuitenkin kuvaili iskuja "napsutteluksi", eikä pitänyt niitä voimakkaina.

– Ne oli tosi pieniä napsutuksia, kun ei siinä ollut tilaa mitenkään ladata voimaa lyönteihin, eikä minun ollut tarkoitus aiheuttaa miehelle kipua vaan enemmänkin pelotella, hän sanoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Hänen mukaansa uhria ei ollut alun perin tarkoitus pahoinpidellä. 

Hänen mukaansa miehen luokse mentiin vain "keskustelemaan" tapahtuneesta, eli siitä, että tämän epäiltiin varastaneen pyörän Tikkurilan aseman lähistöltä.

Siihen järjestyksenvalvoja ei osannut vastata, miksi uhria uhattiin heti kuristamisella.

– En osaa sanoa minkä takia **** (toinen järjestyksenvalvoja) on näin sanonut. Eihän kukaan tykkää, että korvan juuressa huudetaan, hän pohti kuulusteluissa.

Mieheltä tivattiin myös sitä, miksi kohdehenkilölle ylipäätään tehtiin väkivaltaa, kun tämä ei tehnyt tilanteessa minkäänlaista vastarintaa.

– Se alkoi siinä rimpuilee siinä otteessa ja siksi laitettiin maahan. Tämän jälkeen toimenpiteet tehtiin pelotteluna ja opetuksena hänen käyttäytymisestään. Tästähän videollakin keskustellaan, miten jatkossa toimitaan, mies sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat