Autot eivät enää aukea kuin sardiinipurkit hirvikolareissa, joiden riski on nyt kasvussa – toimi näin, jos törmäät tiellä eläimeen

Mitä tehdä, jos joutuu hirvikolariin? Asiantuntija kertoo, mitä toimia eläinonnettomuudessa ja mitä ei ainakaan kannata tehdä 1:04
Mitä tehdä, jos joutuu hirvikolariin? Asiantuntija kertoo, mitä toimia eläinonnettomuudessa ja mitä ei ainakaan kannata tehdä.

Eläinkolarit vievät vuosittain muutamien henkilöiden hengen. Tilanne on kuitenkin parantunut, sillä ennen 2010-lukua luvut olivat kaksinkertaisia.

– Muutamia vuodessa, mutta vielä ei ole yhtään nollavuotta ollut, Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty kertoo.

Lukuja ovat parantaneet autojen turvallisuuden nopea kehittyminen. 

– Enää ei oikeastaan tapahdu sellaista sardiinipurkin kannenomaista katon rullautumista hirvionnettomuudessa läheskään niin usein kuin aikaisemmin, Räty sanoo.

Lisäksi tieympäristöä on parannettu puustoa ja kasvustoa raivaamalla niin, että lähestyvän eläimen huomaaminen on helpompaa. Myös hirvikanta on laskenut 2000-luvun alusta ja riista-aitojen määrää lisätty.

Auringon nousu ja lasku vaaranpaikkoja

Eniten liikenneonnettomuuksia aiheuttavat hirvi ja valkohäntäpeura, ja suurin riski niiden kanssa kolarointiin on aamuvarhaisella ja auringon laskiessa.

Artikkelin alussa olevalla videolla Räty kertoo, mitä kaikkea pitää muistaa ja tehdä, jos kolaroi eläimen kanssa. Hätäpuhelun ja lisävahinkojen välttämisen lisäksi tärkeää on muun muassa merkitä se, mihin eläin on mennyt. Eläimen perään ei kuitenkaan sovi lähteä.

– Loukkaantunut eläin voi olla aika vaarallinen, hän muistuttaa.

Voiko liikenteessä välttyä eläinliikenneonnettomuuksilta? 8:13

 

Juttua korjattu kello 19.13: Esa Räty edustaa Onnettomuustietoinstituuttia, nimi oli jutussa aiemmin väärin.

Voiko liikenteessä välttyä eläinliikenneonnettomuuksilta? Kuuntele asiantuntijan haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat