Mainos

Automekaanikko keksi vaihtoehdon keisarileikkaukselle ja vauvan kuolemalle

Argentiinalainen automekaanikko keksi yksinkertaisen kikan, jolla alatiesynnytyksessä jumiin jääneitä vauvoja voidaan pelastaa erityisesti köyhissä oloissa.


Automekaanikko Jorge Odón, 59, keksi idean unissaan, uutisoi The New York Times. Hän oli katsonut YouTubessa videota, miten viinipullon sisään painunut korkki saadaan pois pullosta muovipussin ja ilman avulla, ja keksi, että sama voisi toimia, jos syntymässä oleva lapsi on jumissa äitinsä kohdunkaulassa.

Odón rakensi prototyypin omassa keittiössään. Lasinen hillopurkki esitti kohtua, hänen tyttärensä nukke vauvaa sekä kangaskassi ja hiha tätä hengenpelastuslaitetta.
Maailman terveysjärjestö WHO on hyväksynyt idean, ja amerikkalainen lääketieteellinen teknologiayritys BD on ottanut sen tuotantoonsa. Lääkäreiden mukaan keksintö auttaa erityisesti köyhissä maissa, mutta vähentää keisarileikkauksia myös kehittyneissä maissa.
– Tämä on hyvin jännittävää. Lapsen jumiutuminen alatiesynnytyksessä on kriittinen hetki eikä sen ratkaisemisessa ole tapahtunut [lääketieteellistä] edistymistä vuosiin, toteaa tohtori Mario Merialdi WHO:sta.
WHO:n mukaan maailman 137 miljoonasta synnytyksestä vuosittain noin 10 prosentissa ilmenee vakavia komplikaatioita. Noin 5,6 miljoonaa lasta syntyy kuolleena tai kuolee pian syntymän jälkeen ja noin 260 000 äitiä kuolee synnytykseen. Suurimmat syyt ovat lapsen liian iso pää kohdunkaulaan sekä supistusten hiipuminen. Kaikissa maissa ei edes tehdä keisarileikkauksia.
Nykyään vauva yritetään saada ulos joko imukupilla, joka kiinnitetään vauvan päähän, tai pihdeillä. Nämä voivat aiheuttaa esimerkiksi lapsen aivojen vaurioitumista sekä verenvuotoja. Lääkäreiden mukaan automekaanikon keksintö vaikuttaa olevan turvallinen synnytyksessä avustavan pienen koulutuksen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.