Autokoulusta aikaa? Näin palaat rattiin

Mitä kannattaa tehdä, jos autokoulusta on jo aikaa, kortti taskussa mutta kilometrejä ei olekaan kertynyt alle syystä tai toisesta? Miten aloittaa autoilu vuosien jälkeen?

Mieli teksi, mutta ihan ei uskalla? Ehkä antaa jonkun muun kuitenkin ajaa, miettii varmasti moni, jonka autoilupäivistä on kulunut aikaa enemmän kuin mieli tekisi myöntää.

Ota härkää sarvista ja kysy ajotunneista paikallisesta autokoulustasi, vinkkaa liikenneopettaja, yrittäjä Jiri Kattelus Parolan Autokoulusta.

– Monilla autokouluilla on tarjolla paketteja niin sanotusti jo kortillisille. Kun pitkään autoa ajamatta ollut pääsee ensimmäistä kertaa taas ajamaan, niin pahin pelko on jo ylitetty. Mitä kauemmaksi asiaa lykkää, sitä isommaksi se paisuu.

Miksi autoilu kannattaisia aloittaa autokoulun autolla.

– Autokoulun autossa on automaattivaihteet ja toiset polkimet opettajalle. Automaattivaihteet auttavat keskittymään itse ajamiseen ja liikennesääntöihin. Ammattilaisen kyytiin kannattaa hypätä myös siksi, ettei perhesopu kärsi jos lähtee puolison kanssa harjoittelemaan

Entä jos pelko estää ajamisen?

Jos pelkää ratin taakse istumista, täytyy miettiä mikä ajamisessa oikein pelottaa: pelkäätkö aiheuttavasi toiselle jotain, että itsellesi tapahtuu jotain vai, että teet virheen muiden nähden?

– Jos viime ajokerrasta on 20 vuotta, niin ensin puhutaan peloista ja sitten liikkeelle lähdetään tutuista kotiympyröistä. Mietitään mikä on auton tarve, ja haetaan turvaa niille reiteille, joita päivittäin tarvitaan. Muutaman ajotunnin päästä lähdetään liikkeelle heidän omalla autolla, Kattelus kertoo.

Jos pimeällä tai talvella ajaminen pelottaa, on mahdollista päästä harjoittelemaan liukkaalle radalle autokoulun mukana.

Lue myös:

    Uusimmat