Autojen ensirekisteröintien määrä putoamassa – tämä on nyt sähköautojen osuus

Näin peruutat peräkarryn kanssa – ammattilainen neuvoo 2:51
KATSO MYÖS: Autoliiton koulutuspäällikkö kertoo, miten onnistut peruuttamisessa peräkärryn kanssa.

Tieliikenteen päästöt laskivat viime vuonna.

Tämän vuoden toukokuussa rekisteröitiin 7 780 uutta henkilöautoa. Määrä on 17,5 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoden toukokuuhun, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus tiedotteessaan.

Kaikkiaan alkuvuoden aikana on rekisteröity 32 393 henkilöautoa. Autojen määrä jää 14,1 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuun lukemaa alhaisemmaksi.

Autotuojat- ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kommentoi tiedotteessa, että uusien autojen tilaukset jäivät viime vuonna selvästi normaalia tasoa alemmaksi.

– Tilausten määrä on hitaasti elpymässä ja tänä vuonna uusia autoja on tilattu noin 10 prosenttia viime vuotta enemmän. Korkotason vakaan alenemisen odotetaan piristävän uuden auton markkinaa vielä kuluvan vuoden loppupuoliskolla, Kallio kertoo.

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 27 prosenttia täyssähköisiä ja noin 21 prosenttia ladattavia hybridejä.

Vuoden alun ensirekisteröinneistä bensa-autojen osuus on ollut noin 47 prosenttia. Dieselautojen osuus on ollut puolestaan noin 6 prosenttia.

Tilastot kertovat, että autoliikkeissä käytettyjen autojen kauppaa käytiin toukokuussa 0,8 prosenttia viime vuoden toukokuuta vilkkaammin. Autoliikkeissä on alkuvuoden aikana myyty käytettyjä autoja noin 7 prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

Päästöt vähenivät teillä

Suomen tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon nähden. Tavoitteessa ollaan nyt noin puolivälissä, sillä liikenteen päästöt olivat vuonna 2023 27 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2005.

Viime vuonna tieliikenteen kasvihuonepäästöt vähenivät noin 3,9 prosentilla verrattuna vuoteen 2022. Päästöjen vähenemiseen ovat vaikuttaneet taantuman aiheuttaman kuorma-autoliikenteen väheneminen ja uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen nousu.

Päästöihin ovat vaikuttaneet myös liikenteen sähköistyminen ja autojen energiatehokkuuden kehitys.

Viime vuonna bensiiniä myytiin noin 8 prosenttia ja dieseliä noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Lue myös:

    Uusimmat