Täyssähköautoja myytiin syyskuussa jo enemmän kuin pelkällä bensamoottorilla varustettuja autoja

Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto? 0:52
Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto vai pitäisikö pysytellä polttoaineissa? Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo.

Uusien autojen tilauskanta on päässyt paisumaan toimitusvaikeuksista johtuen, mutta tunnelin päässä näkyy jo valoa. Sähköautojen osuus kaikista syyskuun myynneistä oli yli 21 prosenttia.

Autoteollisuuden komponenttipula osoittaa hellittämisen merkkejä. Autoalan Tiedotuskeskus kertoo, että autojen ensirekisteröinnit kääntyivät syyskuussa pitkästä aikaa kasvuun vuoden takaiseen verrattuna.

Autoala arvioi kuitenkin, että komponenttipulan aikana paisunut uusien autojen tilauskanta purkautuu pääosin vasta ensi vuoden puolella. Pula on venyttänyt toimitusaikoja jopa yli vuoteen, kun normaalisti asiakas on saanut uuden auton parissa kolmessa kuukaudessa tilauksesta.

Syyskuun aikana rekisteröitiin lähes 6  800 uutta henkilöautoa, mikä on neljä prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Koko alkuvuoden ajalta ollaan kuitenkin vielä selvästi jäljessä, sillä tammi-syyskuussa ensirekisteröinnit ovat 20 prosenttia jäljessä vuoden takaisesta.

Ladattavien autojen osuus jo yli 40 prosenttia

Täyssähköautojen suosio on jatkanut kasvuaan. Syyskuussa ensirekisteröityjen täyssähköautojen osuus kaikista ensirekisteröidyistä autoista nousi 21,5 prosenttiin, mikä on puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin ainoastaan bensiinimoottoreilla varustettujen autojen.

Ei-ladattavien hybridien osuus nousi 31 prosenttiin. Ei-ladattavissa hybrideissä on kuitenkin useimmiten vain pieni avustava sähkömoottori, ja ne liikkuvat pääosin bensamoottorin avulla.

Ladattavien hybridien osuus jäi myös alle täyssähköautojen. Niiden osuus oli 18,6 prosenttia. Kaikkien ladattavien osuus nousi näin 40,1 prosenttiin.

Dieselien osuus supistuu supistumistaan. Enää vain kuusi prosenttia ensirekisteröidyistä autoista oli syyskuussa dieseleitä, kun vielä kuusi vuotta sitten osuus oli yli 40 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat