Vaihtoehdot vähissä: Miljardöörejä tursuavan Moskovan myydyin uusi auto on nyt Lada

Euralainen Lada-harrastaja on omistanut elämänsä aikana reilusti toistasataa Lada-kaunotarta 1:41
KATSO MYÖS: Ladalla on paikkansa monen suomalaisenkin sydämessä. Kerroimme muutama vuosi sitten euralaisesta Matiaksesta, joka on kovan luokan Lada-harrastaja. Nuorimies on omistanut elämänsä aikana toistasataa ikonista venäläisautoa.

Venäjän automarkkinat ovat syvässä ahdingossa. Jotain tilanteesta kertoo se, että jopa Moskovassa, jossa asuu Forbesin mukaan kaikista maailman kaupungeista seitsemänneksi eniten miljardöörejä, myydyin uusi auto on Lada. Niitäkään ei tosin mennyt kaupaksi erityisen paljon.

Venäjän suurin autovalmistaja AvtoVaz otti heinäkuussa paalupaikan Moskovan automyyntitilastossa, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

Siihen riitti vain 684 Ladan myynti. Automarkkinoita seuraavan Autostatin mukaan Moskovassa meni heinäkuussa kaupaksi 5 078 autoa, mikä oli jopa 74 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Seuraavaksi eniten myydyt merkit olivat eteläkorealainen Hyundai ja kiinalaiset Geely ja Chery. Myyntilukemista uutisoi Moscow Times.

Markkinoille riisuttuja Ladoja

Venäjän automarkkinoiden kilpailutilanne on muuttunut perusteellisesti sitten maan hyökkäyksen Ukrainaan. Länsimaiset ja monet muut autovalmistajat ovat lopettaneet toimintansa maassa ja länsiautojen vienti on jäissä.

Venäjällä edelleen toimiva autoteollisuus kärsii pahoista toimitusketjun ongelmista. Myös valtion omistama AvtoVaz on joutunut supistamaan tuotantoaan rajusti komponenttipulan vuoksi. Se on ajanut yhtiön myös tuomaan myyntiin ”riisuttuja” Lada-malleja, joiden tekniikka on hyvin vanhentunutta.

Vaikka AvtoVaz on myyntilistan kärjessä, ei yhtiön näkymissä ole kehumista. Koko Venäjän tammi–heinäkuun Lada-myynti oli noin 85 000 autoa – 63 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vertailukaudella.

Lue myös:

    Uusimmat